Ember a vízben

Történetek emberekről, akik mindannyian érdemesek arra, hogy megmentsük őket. A blogot az élet írja, de csak rajtunk múlik, hogy eljutunk-e a happy endig. Küldd el te is a saját történetedet, hogy segíthessünk! emberavizben@gmail.com

Partnerünk


Segítsd Te is Őket!


Facebook Box

Írd meg a történeted!

Friss hozzászólások

Címkék

Indián tábor helyett bűnmegelőzés

2011.07.14. 00:39 emberavizben

Kaptunk egyből 3 történetet a Fatima Háztól. Megdöbbentőek, nem is tudom kommentálni.

Szeretném az érdeklődőknek megmutatni, hogy mennyire fontos a gyerekek táboroztatása. Nagyon sokan téves információkkal bírnak, ezért elsősorban leszögezném, hogy a táborok sohasem azonosak az üdüléssel egy tábor mindig valamilyen téma köré szerveződik így itt a játszva tanulást helyezzük előtérbe, van ahol nyelvet tanulnak, kézműveskedést, rajzolást, beszédtechnikát, lovaglást. Mi a bűnmegelőzésre tettük a hangsúlyt. Tudom, hogy ez igen keményen hangzik, de lássuk csak miből áll a bűnmegelőzés.

Abban megegyezhetünk, hogy ha mindenkinek bőven lenne pénze, és nem lenne stressz akkor kevesebb lenne az elkövetett vétség. Mit tehetünk mi? Pénzt adni nem tudunk, de szeretetet igen, és megmutatjuk a lehetőségeket. Mi a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozunk, akiknek nagyon alacsony az önértékelésük így elsősorban önbizalmat tanítunk, hogy higgyenek magukban. Ezen kívül a védjük, őket káros behatások ellen pld: TV reklámok. Megtanítjuk őket az alkotás örömére, a természet szeretetére a közösségi terek használatára és egy nagyon fontos dologra, amit életcél kitűzésnek nevezünk. Ezt a programot még nagycsaládos egyesületként kezdtük és most, mint alapítvány folytatjuk tovább.

Most egy ingatlant szeretnénk vásárolni vagy bérelni ahol hetente 120 gyerek tudna táborozni.

Három gyerek történetét szeretném leírni, hogy a kedves olvasó is meglássa ezeknek a programoknak a fontosságát. 

1. Vagány története
Az első gyereket nevezzük Vagánynak. Vele 10 éve ismerkedtünk meg egy tábor keretében nagyon aranyos és jól irányítható gyerek volt - sajnos minden irányba. A szülei elváltak édesanyja egyedül nevelt három gyereket sokszor megesett, az anyának nem volt munkája vagy olyan, ami nem fizetett, így nehezen tartotta el a gyerekeit. A 13-éves Vagánynak munkát kellett találnia, hogy némiképp segítsen a családi kasszába ezért került a kínai piacra segítőnek, ahol összeismerkedett nagyon vagány és menő srácokkal, akik belevitték őt az úgymond nagy életbe – fű, alkohol, dohányzás…stb. Mivel az egyesületnek még nem volt klubhelyisége így csak nyáron tudtunk behatóan foglalkozni a fiúval. Minden szeptemberben elkezdte az iskolát és aztán abba is hagyta a nyári jó hatás elfogyott a „nagymenő” haverok más irányba térítették, ez volt az ábra négy éven át. Szerencsére a nyári táborokba mindig eljött és így rövidebb hosszabb időre jó hatást tudtunk gyakorolni rá. A Vagány nevet azért kapta, mert minden táborba úgy érkezett, mint egy nagymenő bohém felnőtt. A második, harmadik napra már mindig rájött, hogy ez a társaság nem vevő az efféle stílusra. Szerencsére gyorsan elfogadta az új szabályokat. Szeretettel lehetett rá hatni. A feladatok elvégzésében első volt, mindig mindenben lehetett rá számítani. Alapvetően jó és okos gyerek, de nagyon szeret középpontban lenni egy csepp szeretetért mindenre hajlandó. Két éve boldogan közölte, hogy a COOP-os gyorstalpaló kereskedelmibe jár, amit a mi hatásunkra kezdett el és sikeresen be is fejezett. Ő az a típusú fiatal, akivel állandóan foglalkozni kell és örökké biztatni, megerősíteni különben elkallódik. Ismétlem a fiú nem rossz csak szeretet és barátság éhes, odahúzódik ahol törődést kap. Egy állandó táborhely az ilyen fiataloknak is segít, mert van közösségi tér ahol biztonságban irányítással, tud ki kapcsolódni és megkapja a megfelelő odafigyelést.


2. A másik fiú Csillagszemű.
Vele egy nagy családos téli táborban ismerkedtünk meg nagyon aranyos és jó gyerek volt. Két évvel később hirtelen meghalt az édesanyja. Kamasz fiú lévén eléggé nehezen dolgozta fel az eseményt, sajnos az érzéseit nem is igazán tudta senkivel megbeszélni. Teljesen elzárkózott a világtól tanulmányi eredménye romlott. Édesapja a család fenntartás érdekében egész nap dolgozott és jó szándékkal a nappali felügyeletet rábízta egy, az utcában élő nagycsaládos anyukára. Sajnos az a szülő sem volt felkészülve egy megkeseredett gyerekkel való foglalkozásra. Nem volt neki elég szeretete megértése, amire a fiúnak a legnagyobb szüksége lett volna. Talált új barátokat, akik vigaszt nyújtottak előkerült a fű, az alkohol és egyéb könnyű drogok. A felügyelőszülő akarata ellenére is segített ebben, mindenkinek elmondta, hogy Csillagszemű a világ legrosszabb gyereke naplopó és hazudik. A fiú igazodott ehhez és azzá vált. Már többet ment az iskola mellé, mint iskolába meg is bukott. Sajnos büntetésből a táborokba sem engedték el. Öt éve találkoztunk újra azóta, rendszeresen tartjuk a kapcsolatot.

Csillagszemű már nem drogozik sőt a szakiskolát is végzett. De még mindig szüksége van a rendszeres megerősítésre és a szeretetre.

3. Moncsicsi
A harmadik történet egy kislányról szól az ő neve Moncsicsi. Vele is egy táborban találkoztunk. Nagyon édes kislány volt gyönyörű sötétbarna göndör haj, hatalmas fekete szemek, édes kis kerek pofika. Édes anyjának késői gyermeke az apa nem élt velük a testvérei már felnőttek. Édesanyja munkanélküli és igen csak megkeseredett, Moncsicsivel nem úgy törődött, ahogy a kislánynak szüksége lett volna rá . Város és társadalom szélén, egy kisházban laktak. A kislány barátai innen kerültek ki a mintát is innen vette. A táborba tisztátlanul, piszkos ruhákkal érkezett, már az első nap mostunk rá. Nem ismerte az angol wc-t, sem a zuhanyt, kis- és nagydolgát hol az udvaron, hol pedig a zuhanytálcába végezte. Komoly meggyőzés eredményeként ült rá a wc-re, a tusolásra nem tudtuk rávenni. Sajnos ő csak egy évben tudott velünk táborozni, bár szeretett volna még jönni, de édesanyjának nem volt pénze az egyesületi tagdíjra sem, nem hogy a tábori önrészt kifizesse. Az egyesület vezetősége viszont nem járult hozzá, hogy ilyen feltételekkel is táboroztassuk a kislányt, akinek pedig nagy szüksége lett volna a tanulásra.

A Fatima Ház Alapítványnál viszont másként működik a dolog, itt pontosan az ilyen gyerekeket szeretnénk segíteni. A lehetőségeink viszont korlátozottak hely és pénz hiányában, évente csak 1-2 pályázaton tudunk nyerni. Ezért van szükségünk egy saját házra amit feltudunk újítani és ahol rezsi költségen, tudunk foglalkozni a gyerekkel és a fiatalokkal.

Kérjük, támogassák a jövő generációját!
Az Alapítvány honlapja:
www.fatimahaz.shp.hu

Levélírónk nem küldött bankszámla számot, a cél azonban szerintem jó. úgyhogy én azért ideteszem ha valaki szívesen segíteni nekik: OTP IBAN: HU97 1173 5005 2054 1640 0000 0000
 

Szólj hozzá!

Címkék: közösség gondolatébresztő pozitív karitatív vízben

A bejegyzés trackback címe:

https://emberavizben.blog.hu/api/trackback/id/tr753064695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása