Ember a vízben

Történetek emberekről, akik mindannyian érdemesek arra, hogy megmentsük őket. A blogot az élet írja, de csak rajtunk múlik, hogy eljutunk-e a happy endig. Küldd el te is a saját történetedet, hogy segíthessünk! emberavizben@gmail.com

Partnerünk


Segítsd Te is Őket!


Facebook Box

Írd meg a történeted!

Friss hozzászólások

Címkék

Amikor egy kaláka is elég

2012.03.11. 08:48 emberavizben

Elképesztő mennyiségű munka szakadt rám, aminek vannak nagyszerű eredményei és persze sajnos kudarcai is. Az elmúlt hónapok egyik legnagyobb eredménye, hogy elkészült az Indulj.be, ami Magyarországra is elhozta a közösségi finanszírozás -a crowdfunding - a világ számos helyén kiválóan működő finanszírozási megoldását. A kreatív ötleteket, művészeti projekteket futtató weboldalnak természetesen alkalmazkodni kellett a hazai viszonyokhoz, ami nem volt kis feladat. Büszke vagyok, hogy a nagy munka egy jelentős részét már elvégeztük és mostantól fogva havi 3-6 projektet tudunk elindítani. 

Az elmúlt időszak azt is megmutatta, hogy a közösségi pénzgyűjtögetés mellett a projektek nagyszerűen reflektorfénybe kerülnek. Számos támogató ajánlott fel más jellegű segítséget, nagy értékű munkát vagy egyéb támogatást. Ezt mostanában crowdsourcingnak hívják, de a magyar nyelvben megtalálható kaláka kifejezés nagyon hasonló fogalmat takar a valós közösségekben végzett közösen elvégzett munkákkal kapcsolatban.

Egyáltalán nem tudományoskodni akarok, csupán azért próbálom megfogalmazni a lényeges dolgokat, mert úgy szeretnék belevágni az Ember a Vízben következő nagy projektjének, hogy pontosan tudom, mit, miért csinálok. 

Régóta álmodom arról, hogy miként változtathatnánk azokon a dolgokon, a közösséget hogyan lehetne jobban bevonni a civil ügyekbe. Hogyan tehetnénk valamit közösen azokért a célokért, amelyek saját a környezetünkben megjelenő problémákat, ügyeket oldhatnák meg közös erővel.



Mi is lesz az Ember a Vízben? Egy online közösség, ahol civil, vagy lokális közösségi projekteket lehet majd közzé tenni, megosztani. A másik oldalról pedig ezeket a célokhoz lehet csatlakozni anyagi lehetőségeinknek megfelelő szinten pénzzel, vagy másfajta segítséggel. Mondok egy példát, ha egy iskolának füzetekre van szüksége, azt össze is dobhatjuk közösen, vagy ha valaki füzeteket gyárt felajánlhat bizonyos mennyiséget a jó célra. Ugye milyen egyszerű? Nagyjából ezt szeretném nagyban is megvalósítani, úgy hogy mindenki számára átlátható legyen, hogy felajánlott forintjai, vagy munkája a legjobban hasznosuljon. Nyerjen vele mindenki, a megajándékozó és a segítségre szoruló egyaránt.
Legyen ez egy nagy virtuális kaláka, ahol mindenki hozzáteszi a saját képességeit és lehetőség szerint hozzuk ki belőle a legjobbat. Oldjunk meg minél több problémát.

Kaláka : a legismertebb → társasmunkák egyike, amelynél a közösség tagjai vagy bizonyos csoportjai (lokális, vérségi, vagyoni) tagjuknak (családjának), vagy egy községi intézménynek szívességből vagy kölcsönösségi alapon munkát végeznek, s amelynél a segítők együtt, egyszerre, társaságban, s rendszerint szórakozással (ének, tánc, mese) egybekapcsoltan dolgoznak. A közösség bármelyik tagja akármikor visszahívhatja a megsegítettet, s az a munka visszaadását, a kalákában való részvételt kötelességének tartja. A kalákáknál éppen az önkéntes jelleg miatt kap nagy szerepet a szórakozás (→ kalákatánc). A kaláka elnevezés Erdélyben és a vele határos K-mo.-i részeken ismeretes, s megváltozott, ill. módosult jelentésű román kölcsönszó a magyarban. A Bácskában a móva, a Nagykunságban akoceta szláv eredetű elnevezést használják. Ismert a → segítség elnevezés is. Annak ellenére, hogy a kalákákhoz a munkán kívül még számos funkció tapad (→munkaszervezet funkciói), a kalákák a legtermelékenyebb munkaszervezeti formák között foglalnak helyet. A közösség ugyanis a rosszul dolgozót, hanyagot megszólja, s ha nem végez jobb munkát, legközelebb nem segítik ki, nem mennek el hozzá dolgozni. Az egyes családok kalákába ezért a legmunkaképesebb, a legkülönb családtagjaikat küldik, hogy a családra ne hozzon szégyent. A kaláka szervezésének módja, a munka lefolyása, s a benne érvényesülő →munkamegosztás a résztvevők feladatköre (→ gazda, → gazdasszony), a különböző hozzátapadó munkán kívüli funkciók a kalákát a legösszetettebb munkaszervezeti fajtává teszik. A kaláka megléte valamely közösségben a közösség egységét, bizonyos fokú homogenitását jelzi.
Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emberavizben.blog.hu/api/trackback/id/tr14308884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása