Ember a vízben

Történetek emberekről, akik mindannyian érdemesek arra, hogy megmentsük őket. A blogot az élet írja, de csak rajtunk múlik, hogy eljutunk-e a happy endig. Küldd el te is a saját történetedet, hogy segíthessünk! emberavizben@gmail.com

Partnerünk


Segítsd Te is Őket!


Facebook Box

Írd meg a történeted!

Friss hozzászólások

Címkék

Ha eljönnek az angyalok...

2011.02.04. 17:53 emberavizben

Mióta elindult az Ember a Vízben, úgy pörögnek az események, hogy csak kapkodom a fejem. Tegnap óta több nagyszerű dolog is történt. Egyrészt a bajba sodródott családi napközi részére megjöttek az első felajánlások. Volt, aki 1%-át szeretné nekik adni és akadt már olyan is, aki plakát nyomtatással és laminálással segítené az számunkra is fontos „intézmény” a működését sikeresebbé tenni.

A másik örömünket az okozta, hogy megjött az első olvasói levél. Szintén helyi történet, de szerencsére igazán pozitív végeredménnyel. Mivel kifejezett célunk annak bemutatása, hogy miként lehet kikecmeregni egy-egy rettenetesnek látszó szituációból gyorsan le is közlöm.

„Nagyon örülök, hogy elindult ez a blog, remélem sokaknak tud majd segíteni, hiszen tapasztalatból tudom, milyen érzés az, hogy ha hirtelen kirántják az ember alól a talajt, és akkor rájön, hogy a barátok-ismerősök-ismeretlenek védőhálója megtartja, kisegíti.

Három kisgyerekünk van, egy fizetésből élünk, mert én még otthon vagyok a legkisebbel, tehát nem vet fel minket a pénz, megvagyunk, elvagyunk, hiteleket törlesztgetünk, de sajnos nincsenek tartalékaink. Így, amikor az történt, hogy a párom, akit mint a legtöbb férfit valószínűleg még gyerekkorában beolthattak pénztárcaviselés ellen, elment befizetni hó elején a csekkjeinket, és a csekkbefizetésre (összes rezsi, plusz hiteltörlesztés, plusz kocsibiztosítások, stb) kivett 160 ezer forintot valahol egyetlen mozdulattal kirántotta a zsebéből, ott álltunk meglőve, hogy akkor most hogyan tovább. Hogy most akkor döntsük el, hogy eszünk-e vagy villanyszámlát fizetünk? Hűha. (a pénz persze nem került elő. szerk.)

És akkor jöttek az angyalok, ugyanis egyszer csak a postaládánkban találtunk egy duci borítékot, benne 65 ezer forinttal, csak annyi volt ráírva, hogy TŐLÜNK! Egy hét múlva pedig még egyet 35 ezerrel.

Elmondhatatlanul elképesztő érzés volt, megkönnyebbüléssel vegyes zavar, hála meg persze óriási öröm, gyorsan el is szaladtunk vele a postára. A hónapot kihúztuk a segítségnek hála, mai napig nem tudjuk pontosan, hogy kik voltak, csak egy-kettőt, mindenesetre nagyon köszönjük mégegyszer. (az angyalok természetesen a barátok, illetve az ő általuk mozgósított segítpkész emberek voltak. Meglepő módon olyanok is segítettek, akik nem is ismerték közvetlenül a családot :-) szerk.)

Azt gondolom, hogy így kéne működnie minden közösségnek, hogy aki, amivel tud, segít, azóta már hál’istennek mi is tudtunk segíteni másoknak, és így kicsit visszaadni abból, amit kaptunk.

Nagyon drukkolok a csobánkai családi napközinek, hogy találjanak hosszú távú megoldást, megérdemelnék.”

Eddig a levél, amit nekem különösen jó volt olvasni, mert kifejezettem szeretem a meglepetéseket, s ez volt az egyik első olyan lehetőségünk Csobánkán, amikor először változtathattuk meg egy ilyen sztori kimenetelét.

Noha az elveszett pénz soha nem lett meg, - reméljük jó helyre került :-) - a barátaink mégis ki tudtak evickélni az elsőre ijesztő helyzetből.

:-) A történethez egy vicces adalék az angyalok első borítékja mintegy 3 napig feküdt a család postaládában, nem kis rémülettel eltöltve azokat, akik összedobták az kérdésese összeget, s többen már ősz hajszálakkal gazdagodva naponta lesték meg, hogy kivette-e végre kedves levélírónk a segítő szándékú meglepetést. Végül a harmadik napon a boríték a címzettekhez került, s néhány nap múlva egy másik is...

Persze az egészhez szükség volt azokra, akik mindenféle rábeszélés nélkül, azonnal készek voltak segíteni, amikor meghalloták, hogy mi történt. A titok persze itt is a részletekben rejlik... és a kicsi összetartó közösségben, amelyet Budapesten sosem volt szerencsém megtapasztalni. 


A történeteket továbbra is az emberavizben@gmail.com címre várjuk.

66 komment

Címkék: közösség gondolatébresztő pozitív karitatív

A bejegyzés trackback címe:

https://emberavizben.blog.hu/api/trackback/id/tr92639053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ralesk 2011.02.08. 09:25:27

Jó, hát aki csekkezget, az sikeres ember nem lehet.

Tessék minimum banki átutalással rezsit fizetni, nem pedig kilószámra hurcolni pénzt és sorban állni a póstán.

hirokin 2011.02.08. 09:27:10

Ez szép történet.

mb1 2011.02.08. 09:30:00

Az nem igaz hogy 2011-ben emberek több százezer forintokkal a zsebükben mászkálnak a postára sorban állni, majd utána amikor be kellene mutatni a csekket, akkor pont az a havi nincs meg (ha egyáltalán eljut a pénzzel a postáig, mint a fenti esetben)

Könyörgöm nyisson már egy 0Ft-os bankszámlát és utalja el internetről a csekkjeit!!!
És ha még netre sincs pénze akkor sok fiókban van kihelyezett gép amin utalni lehet ingyen, vagy e-Magyarország pont, stb.

12 éve nem voltam postán csekket befizetni!!
Az tette fel az i-re a pontot, mikor a postáskisasszony CÍMLETJEGYZÉKET kért a befizetendő pénzhez, mondván azt otthon meg kellett volna írnom!!
Mondom és ha útközben veszek egy kiflit akkor menjek haza új címletjegyzéket írni? :)

NO POSTA CSEKK, ÁTUTALÁS RULEZ.

A problémát a gyökerénél kell orvosolni, nem azon bánkódni hogy a férfiak antipénztárcahordó jellegűek (ami persze mellesleg igaz :) )

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.08. 09:46:19

A legszebb a csekkben, hogy tenyleg az igazolo resz konnyen elveszhet. Anno lassan husz eve vettem par dolgot reszletre. Mosogep, huto, Hi-fi egyszerre. Fizettem is rendesen, de par havi csekk igazolo a reszletfizetes lejarta utan eltunt. Bo fel evvel az utolso havi utan kapok egy levelet a banktol, hogy tartozom nekik ket havi dijjal. Basszus nem volt meg az igazolo, hogy lezarjam a vitat olyan hamar. De kiszurtam, hogy az addigi csekkeket egy masik bank szamlajara kuldtem mint amire kertek a potdijjat. Na, erre kuldtem, egy felhaborodott valaszt, hogy miert 6-7-8 honappal kesobb jonnek ra, hogy hianyzik valami, mar kidobtam a csekkeket es inkabb legyenek figyelmesebbek a nyilvantartas vezetesben amikor bankot valtanak. Soha tobbet nem zavartam semmilyen felszolitassal Haha jo oreg keravilos idok :).

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2011.02.08. 11:11:40

De tényleg 2011-ben postán csekken fizetni, én nem vagyok ilyen bátor. Ezek azok az emberek, akik a tecsóban először az ATM-hez mennek, kiveszik a kp-t és a pénztárnál azzal fizetnek. Fizetik a kp. felvétel díját, esélyt adnak rá, hogy elhagyják/lopják és még a kártyás fizetés kedvezményétől is elesnek. Bankkártya, hitelkártya, paypali stb, ezeket kellene használni, akkor ilyen nem fordul elő.(persze a PIN kódot nem írjuk rá a kártyára)

gelsystem 2011.02.08. 12:26:27

1. postacsekk-RULEZ!!!!!
édesapám vett 1cer részletre asszem pc-ét. kifizette, aztán 1*csak inkasszálták a számláját.....bement:
-vasziz dasz?
-nem fizetett, irgumburgum!!!!
-itt az összes csekk! melyik asztalt boríthatom és kire??????
-le kellen ellenőriznünk....nemúgyvanaz...idevele
-kezemből ki nem adom
-akkor elvinném fénymásolni.....
-fénymásolni lehet, de csak itt előttem
.
2. pénzt találni-nem szólni: bűncselekménynek minősül....asszem 1 évig kell várni, hogy jelentkeznek-e érte.....bt-kában benne vagyon:)

SoulSeer 2011.02.08. 12:29:04

Hihetetlen, mennyire a "lényeget" találtátok meg eme blog-beírásban...történetben...

gelsystem 2011.02.08. 12:36:05

Az elhagyott, gazdátlan, uratlan dolgok
birtokba vétele nem jelent lopást. Idetartoznak a szemétbe dobott, és ténylegesen ide szánt dolgok, amiket bárki birtokba vehet. A talált idegen dolgokra pedig – amelyeket a tulajdonosuk elvesztett, de amelyek uratlan dolognak természetszerűleg nem tekinthetők – a Btk.-nak a jogtalan elsajátítás végségéről rendelkező 325. §-a vonatkozik. Eszerint „aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, avagy 8 nap alatt a hatóságnak, vagy annak, aki elvesztette nem adja át, úgyszintén, aki a véletlenül vagy tévedésből hozzákerült idegen dolgot eltulajdonítja, vagy 8 nap alatt vissza nem adja, vétséget követ el”.

A Ptk. (129-132. §.) rendelkezik a talált dolgok
tulajdonjogi helyzetéről, mely szerint, ha valaki feltehetően más tulajdonában lévő dolgot talál, és annak tulajdonjogára igényt tart, megszerzi a tulajdonjogot, ha mindent megtett, amit a jogszabály annak érdekében ír elő, hogy a dolgot a tulajdonosa visszakaphassa, és a tulajdonos a találástól számított egy éven belül a dologért nem jelentkezett.

Nem szerez tulajdonjogot a találó,
ha a dolgot a közönség számára nyitva álló hivatali, vállalati vagy más épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén találta. Ilyen esetben a dolgot a hivatal vagy a vállalat három hónapi őrizet után értékesítheti; a tulajdonos a találást követő egy éven belül követelheti a dolog, illetve a vételár kiadását.
Ha a talált dolog nagyobb értékű,
és annak tulajdonjogát a találó nem szerzi meg, a találó méltányos összegű találódíjra jogosult, feltéve, hogy megtett mindent, amit a jogszabályok előírnak avégből, hogy a tulajdonos a dolgot visszakaphassa. (Vita esetén a bíróság állapítja meg mi minősül nagyobb értéknek, illetve milyen összeg a méltányos találói díj, ez általában nem több a talált dolog értékének 10 százalékánál.)

Ha a talált dolog tulajdonosa
az egy évi határidőn belül nem jelentkezik, és a dolgon a találó sem szerez tulajdonjogot, a tulajdonjog, illetőleg a dolog értékesítéséből befolyt vételár az államot illeti.

Ha valaki olyan értékes dolgot talált,
amelyet ismeretlen személyek elrejtettek, vagy amelynek tulajdonjoga egyébként is feledésbe ment, köteles azt az államnak felajánlani. Ha ez a tárgy muzeális vagy műemléki értékű, annak tulajdonjoga az államot illeti meg.

Ha az állam a dologra nem tart igényt,
az a találó tulajdonába megy át; ellenkező esetben a találó a dolog értékéhez mérten megfelelő díjra jogosult.

norkaa 2011.02.08. 12:41:09

Az előző hozzászólókhoz hasonlóan szerintem is tök jó fejek a barátaid! :)

cucurbita pepo 2011.02.08. 12:46:09

Utálom a Magyar Postát, és a borzalmas, embernek nem nevezhető alkalmazottaikat, akik utálják a munkájukat..ahol a kártyás fizetés kp felvételnek minősül, és a sorok végeláthatatlanok..nem is értem miért van még csekk.

tejcsokoládé (törölt) 2011.02.08. 12:48:15

számomra megdöbbentő, hogy egy ilyen pozitív mondandójú posztra jönnek a trollok, és azt látják meg, hogy hülye az író, mert postán fizet csekket. hát nektek is csak ennyi örömötök legyen az életben.
amúgy én sem utalok. nekem senki ne emelgessen le semmilyen számlámról semekkora összeget. és mióta háztartást vezetek (18 éve) még nem hiányzott soha feladóvevény... ennyit a sok hülye negatívnak...

fogash 2011.02.08. 12:50:13

ebből is látszik, hogy se gondolkozni, se öngondoskodni, se dolgozni nem éri meg, mert majd az angyalok kisegítenek...

Mindenki a saját szerencséje kovácsa, aki meg hülye, az haljon éhen. A tököm tele van az ilyen ÖNHIBÁS balfékekkel. Akármilyen fejek is a barátaik...

tejcsokoládé (törölt) 2011.02.08. 12:52:26

@fogash: micsoda szerencse, hogy élnek közöttük ilyen tökéletes emberek, akik soha nem hibáznak, és soha nem történik velük rossz... kíváncsi vagyok milyen lesz, amikor 80 évesen, fogatlanul másokra leszel szorulva. kívánom, hogy érd meg, hogy ne tudd ellátni magad. az ilyen hozzád hasonlók megérdemlik..

bájgúnár 2011.02.08. 12:53:18

Jómagam szeretek készpénzel fizetni.
Tudom rossz szokás de nálam a forgalmi,személyi az autómban van.Sokszor volt hogy kártyával akartam fizetni de a számlám 10000ft felett volt ezért kérték a személyimet is.ott álltam TESCo pénztárnál kipakolt árukkal és nemvolt nálam a személyi.Nos lehet hogy más elmentvolna érte én otthagytam az egészet és eljöttem.Persze most mondhatnád az én érdekemben történt!Vajon kűlföldön miért nemkérik a személyimet?

SoulSeer 2011.02.08. 12:59:24

@fogash: Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa...

Értsd úgy ahogy gondolod, hogy érted, vagy ellened írtam? ;-)

De itt egy egyértelműbb:

´Nem haragszom soha az emberekre, ha másképpen vallják a dolgokat, mint én, mert tudom, hogy az ő igazságuk is éppen olyan igazság a maguk szempontjából, akár az enyém. (. . . ) Az élet sok apró igazsága között talán nem is az igazság a fontos. Hanem a békesség, mellyel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött. ´

Wass Albert

Lámpavas 2011.02.08. 13:11:33

@gelsystem: "Idetartoznak a szemétbe dobott, és ténylegesen ide szánt dolgok, amiket bárki birtokba vehet."

Feltéve, ha az a szemét közterületen van.
Abban a pillanatban, amikor a szemét kapun belül van, azaz magánterületen, akkor az a szemét a magánterület tulajdonosáé.
És rajta kívül csak egy valaki nyúlhat hozzá: az a szemétszállító cég, akivel a tulajdonos szerződést kötött, és díjat fizet az elszállításért.

emberavizben 2011.02.08. 13:14:39

Szép Napot, kulturált vitatkozást kívánok mindenkinek!

Egy megjegyzés a vitához, aki elolvassa esetleg a többi bejegyzést is, annak egyértelmű, hogy a blog segíteni szeretne másokon is, illetve azért indult, hogy pozitív példákat mutasson arra, hogy ha kátyúban vagy nem rossz érzés, ha vannak olyanok is, akik segítenének.

Megírunk ezentúl is minden olyan történetet, ami a médiában már nem érdekes, vagy csak addig volt érdekes, amíg felrobbant,leégett, elmosta az árvíz, viszont még ma is érdemes lenne valamit tennünk a benne szereplőkért.

üdv
ember aki a vízben volt :-)

SoulSeer 2011.02.08. 13:23:47

@emberavizben: Ez a nézőpont személy szerint hozzám közel áll. Visszajelzésként szántam, hogy van helye az ilyen blogoknak. Mások helyet nem kompetenciám írni, és az sem, hogy ki mit lásson meg az ilyetén írásokban, és indíttatásokban.

Mindenki az éppen aktuális, ismerete, tudása, szellemisége, és érzelmi állapotának megfelelően, látásmódjának aspektusai alakítja, és írja (vagy mondja) el véleményét... Ebben lehet különbség... a stílus néha az, ami zavaró számomra a válaszadóknál. Próbálom megérteni, miért "fáj" valakinek más "esetlensége", vagy szerinte bugyutasága? Még gyakorlom a megértés-t :D

SoulSeer 2011.02.08. 13:25:41

látásmódjának aspektusai - alapján (kimaradt) alakítja...

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.02.08. 13:32:49

@tejcsokoládé: Ha pedig postára jár, és csak úgy a zsebében hord 160 ezret, akkor ne tessen sírni, hogy elveszett, kirántottam, kilopták, stb. Viselje el a következményeket. Férfiasan. Hozott egy döntést, viselje a következményeket. Ez nem negatívum. Ha pedig másoknak is elmeséli, hogy jártak, az kritikával járhat együtt.

mp1526 2011.02.08. 13:41:51

a csekk igazoló része tényleg elveszhet, de a banki átutalás igazolása a netbankból garantáltan 3-12 hónap alatt törlődik (banktól függően), aztán a kedves szolgáltatók meg 3-5 éves befizetéseket reklamálnak... Én ezért fizetek majd mindent csekken, pénzügyi szakember létemre, 3 lakossági folyószámlával... :D

emberavizben 2011.02.08. 13:42:42

@lecsekkoltam: Nem ez a történet lényege, de ezt lehet, hogy ezt nem is kéne leírnom. Bízom benne, hogy vannak akik értik, hogy miért készült ez a blog.

Nem is merem végig gondolni, hogy a nyitó poszt, mit okozna a vitatkozókban. Valószínűleg én is egy tökkel ütött idióta vagyok, aki simán felrobbantotta a házát.
emberavizben.blog.hu/2011/01/23/ember_a_vizben_1

Badbitie 2011.02.08. 13:47:18

@tejcsokoládé: Jó, hát aki a csoportos beszedési megbízást és az átutalást sem tudja megkülönböztetni, annak hiába magyarázza az ember, hogy miért hülyeség postára mászkálni 160.000 forint készpénzzel...

SoulSeer 2011.02.08. 13:48:05

@Lámpavas: Thx. És szerintem igaz is, vagy legalábbis annak kéne lennie ;-)

Badbitie 2011.02.08. 13:51:17

@emberavizben: Ugyanakkor nem árt felhívni arra a figyelmet, hogy ahogy a bölcsek mondják:

"Aki keresi a bajt, az többnyire meg is találja."

És itt ez a poszt konkrétan arról is szól, hogy a szereplők keresték a bajt, mert a 21. században ilyen alacsony pénzügyi kultúrával élni igenis veszélyes. Most szerencséjük volt, talán le kéne vonni a tanulságot, és úgy haladni tovább. Mint ahogy aki olvasta a posztot, és a kommenteket, talán azok közül is elgondolkodhat vki, és esetleg intézheti a csekkjeit ezentúl netbankon keresztül átutalással (nem csoportos beszedéssel! bár az értékhatáros csoportos beszedés is kezelhető azért). Ha másért nem, azért mert olcsóbb és biztonságosabb.

Badbitie 2011.02.08. 13:54:14

@emberavizben: Gondolom azért te is utána jártál, hogy mi okozta a robbanást, és a jövőben kerülöd a lehetőségét, hogy mégegy kályha rád robbanjon, mert mint írod is, csak a szerencsén múlt, hogy nem lett senkinek baja. Vagy semmi változás, ha robban megint hadd robbanjon? :)

spandex enormity · http://www.youtube.com/watch?v=Ba9wqSqk9-0 2011.02.08. 13:57:00

szép történet. a hepiend is, meg minden. bár szerintem inkább kizsebelés történt, mintsem kirántás.

SoulSeer 2011.02.08. 13:57:50

@Badbitie: Speciel én azért NEM használom a Bank-i számlám, mert volt olyan élményem, hogy egy adminisztrációs hiba miatt eltűnt nem kis pénz. Azóta se lett meg, és nyoma sem maradt...állítólag! Én voltam a hülye, hogy nem tartottam meg azt a havi összesítőt, amin még meg volt. Másik, sok embernek van inkasszó a számláján, pl. hitelek miatt... és ami bejön, azonnal le is vonják, így sokszor nem marad semmire. Igen, mondhatjuk, hogy Ő főzte, egye is meg...de az ok, amiért sokan nem használnak számlákat ez is lehet...és még ki tudja, mennyi olyan ok van, amit Te, vagy mások nem tesznek bele a számításba...

emberavizben 2011.02.08. 13:59:39

Hát ez konkrétan nem fordult meg a fejemben, csak azt szeretném megmutatni, hogy számos esetben elég egy kis segítség, ahhoz, hogy kilábaljunk a bajból, amit véletlenül, a körülmények szerencsétlen összejátszása vagy a saját hülyeségünk miatt szenvedtünk el. :-)

Az én esetemben egy csomó véletlen, egy jégdugó és hasonlók okolhatók, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy van egy faluközösség, ami segített talpra állni.

Most meg én igyekszem mások történeteit megismertetni, akár jó a végük, akár nem.

SoulSeer 2011.02.08. 14:01:56

@emberavizben: Sztem nincsenek véletlenek... :) Max. nem értjük (vagy látjuk) az összefüggéseket :)

Juci Óbudáról 2011.02.08. 14:12:20

Budapesten is vannak összetartó baráti közösségek, mostanában pl. egy hatgyermekes családot segít a csapat. Kérés nélkül segítünk, ki pénzzel, ki pedig bevásárol nekik, stb.

Juci Óbudáról 2011.02.08. 14:15:55

Egyébként a postán bankkártyával is lehet már régóta fizetni, méghozzá átutalási díj nélkül.

SoulSeer 2011.02.08. 14:18:16

@emberavizben: Bár neked címeztem válaszként, de ha nem is mindenkinek, de bárkinek írom. Közösségeké (újra) a jövő...Egyszerűen ez az "ÉN!" tudat sokáig nem tartható fenn a "MI" tudat ellenében. Egyéniséget kell bevinni a közösségbe, színesíteni azt, látásmódok szélesítésére, túlélés miatt...stb. Az ember van olyan "hülye" állat, hogy társaslény. Ugyanezért az emberek visszajelzések nélkül életképtelenek. A segítség is egy bizonyos visszajelzés, Pl. hogy nem vagyunk egyedül a bajban sem. Szerintem csak az van egyedül, aki egyedül is akar lenni.

Megteheti.

Juci Óbudáról 2011.02.08. 14:25:26

@emberavizben:

Ez mind szép és jó. Így tovább! Akiben van hajlandóság, az úgyis segít.

Éppen ezért erre a "Budapesten nincs közösségi élet csak vidéken" hozzáállásra semmi szükség.
Számtalan jó példát tudnék írni, amit az elmúlt 30 évben magam tapasztaltam itt, Óbudán.

Six 2011.02.08. 14:28:40

@Juci Óbudáról: az nem úgy van, h készpénzfelvételnek minősül? mondjuk szerencsére 0 forint a kpfelvételi díjam, bárhol, bármennyiszer.

norkaa 2011.02.08. 14:38:46

@Juci Óbudáról: Ebben biztos vagyok, ahogy abban is, hogy vannak nagyon rideg faluk. Nem tudom, a posztoló pontosan hogy értette a faluközösséget, de a Ti baráti-ismerősi közösségetekre is jószívvel rámondható, hogy faluközösség.
A kezdeményezést pedig azért díjazom, mert baromi jól tud jönni egy ilyen kisegítés.

emberavizben 2011.02.08. 14:43:29

@Juci Óbudáról: Senki sem mondta, hogy nincs ilyen közösség Budapesten, de azért olvasd el a nyitó bejegyzésemet és fussunk egy kört azzal, hogy van-e ilyen Pesten. A számtalan példát pedig szívesen fogadjuk e-mailben, szívesen közzé tesszük, hogy terjedjen az ilyen jó példa mindenütt.

tejcsokoládé (törölt) 2011.02.08. 14:45:45

@lecsekkoltam: nem tudom észrevetted-e, nem sírásról volt szó, hanem örülésről afelett, hogy volt aki segített.
én tényleg nem értem a sok idióta trollt, aki semmiben nem tudja meglátni a jót... komolyan azt kívánom, hogy egyszer szoruljatok rá mások jóindulatára, kicsit visszavennétek az arcotokból.

yeti-ufo hibrid 2011.02.08. 14:47:16

Akik sorra javasolják a banki átutalást, azoknak nem jut eszébe, hogy esetleg mások másképpen élnek.
A számlára kiszámítható időben érkező kiszámítható összeg ugyanis előfeltétele ennek.
Rengeteg ember él nem rendszeres pénzből. Azt kockáztatják, hogy esetleg csak hetekkel később, a bankszámlakivonat postázásakor vegyék észre, hogy hopp, amikor villanyszámlát kellett volna fizetni, nem volt elég lé a számlán - vagy egyszerűen csak jön a lekapcsolóember.
Nekem is muszáj csekkeznem, mert szűkös a keret. Vannak, amiket jobb gyorsan befizetni, de van, amit el lehet tolni egy-két hétig, s ha netán átcsúszik a következő hónapba olyankor nagy az öröm, mert jut mondjuk egy nadrágra a gyereknek...

ier6w7i 2011.02.08. 15:01:04

@tejcsokoládé: Nem érted a trollnak aposztrofált hozzászólókat! Azt javasolják (lehet hogy a stílusuk nem mindig kifogástalan), hogy a XI. sz-ban az ember ne kp-velfizessen és csekken. Van más megoldás és nem is kerül pénzbe (0ft-os bankszámla stb stb és még a nt ill gép hiányára is adtak javaslatot).

Abban egyetértek veled, hogy én sem engedek senkit a számlámhoz - de a 'trollok' nem is ezt javasolták!

B.B/alias B.B · http://libero.blog.hu/ 2011.02.08. 15:01:31

Milyen szimpatikus emberek azok, akik a banki átutalást javasolják, és fikázzák itt azokat, akik nem így fizetnek.
Gondolom ők azok, akik a teszkóban a két tökmagos zsemléjüket meg a probiotikus kefírjüket bankkártyával fizetik, és a szarakodásukkal feltartják a sort.
( Nekem is van bankszámlám, meg bankkártyám, céges is meg magán is. Mielőtt még)

ier6w7i 2011.02.08. 15:02:56

@yeti-ufo hibrid: Most írtam egy másik hozzászólónak választ, de neked is ugyanazt üzenném: nem inkasszót javasolnak a hozzászólók, hanem banki utalást (amit Te kezdeményezel, amikor éppen van pénzed) - szóval a rendszertelenül érkező jövedelem sem akadály!

emberavizben 2011.02.08. 15:12:19

Koránt sem szeretném megzavarni a fantasy világ szerény intelligenciájú lényekről indult vitát, de igazi trollok szerencsére eddig nem ütöttek tanyát a blogban.

SoulSeer 2011.02.08. 15:16:12

Még mindig nem a valós Tmáról megy a vita, hanem két tábor arról vitázik, melyik a helyes használat. A modernebb banki lehetőség, vagy a készpénz, ill. csekk.
Erre külön topic kellene. Mellesleg aki kicsit is él/dolgozik a banki, illetve pénzügyi oldalon, az nagyon is tudja, mindennek van előnye, és hátránya. Most nem azokról a bennfentesekről beszélek, akik egy pl. egy bankban ügyintézők, hanem akik pl. a befektetési oldalon tevékenykednek, és magasabb szinteken, és netán több pénzzel, mint egy átlagos havi bér...

Juci Óbudáról 2011.02.08. 16:10:09

@Six:

Én úgy tudom, hogy nem.

De havonta 1x pár forintot megér a saját biztonságom, mert sárga csekkem nekem is van szép számmal. :)

Juci Óbudáról 2011.02.08. 16:17:04

Sajnos az igaz, hogy sokan BAR listára kerültek, egyéb miatt nem használhatnak átutalást. Esetleg nincs otthon számítógép, vagy ódzkodnak a netes átutalástól. Ez mind megérthető.

De az is előfordult, hogy össze-vissza vontak le összegeket. Ezért pár éve visszaálltam a sárga csekk módszerre. Talán nevetséges, de biztos.

Mindenesetre a zsebbe csapott 160 ezer froncsi a másik véglet.

mp1526 2011.02.08. 16:24:11

@Juci Óbudáról: ja, lehet átutalási díj nélkül fizetni, csak kp.-felvételi díjat számolnak fel... :))

yeti-ufo hibrid 2011.02.08. 16:24:28

@ier6w7i:

Havonta legalább 6-féle számla = legalább 6 átutalási megbízás kifizetése. Ez akár több ezer forint is lehet. Ami igenis számít.

yeti-ufo hibrid 2011.02.08. 16:26:47

@SoulSeer:

Nem egészen. :)
A vita - legalábbis az én részemről - nem AZ ULTIMATE HELYES használatról megy, hanem arról, hogy engedjük már meg embertársainknak, hogy megpróbálják a saját helyzetüknek és érdekeiknek legmegfelelőbb fizetési módokat használni.

sancho panza 2011.02.08. 16:27:08

Döbbenetes, hogy a magyar nyelv mennyire alkalmas arra, hogy panaszkodjanak.

SoulSeer 2011.02.08. 16:30:05

@yeti-ufo hibrid: Én is ezt vallom, amit most leírtál. De most kicsit tanácstalan vagyok, mert nem tudom, éppen melyik beírásomra válaszoltál :D

SoulSeer 2011.02.08. 16:32:30

@sancho panza: és mennyire alkalmas nyelvünk arra, hogy az alaptémából ne a lényeget vegyék ki, amit be akart mutatni a blogíró :D

Mikrobi 2011.02.08. 17:16:49

Nem akarok rosszmájú lenni a pórult járt családdal, de... MI AZ, HOGY HAVONTA 160 EZER FORINTOT KP-BAN VISZ A POSTÁRA BEFIZETNI??????

esőjáró 2011.02.08. 17:21:29

Hehe...én vagyok a híd az éjszakában, mert Óbudán élek, és Csobánkára járok tapétázó családtagoknak főzni. :) Persze feleslegesen, mert úgy felrobbant az a rohadt kandalló, hogy még nyomokban sem ismertem fel a szobákat. :(((

emberavizben 2011.02.08. 17:22:31

@Mikrobi: Komolyan nem hiszem el, hogy még mindig itt tart ez a vita. Biztos, hogy az én bejegyzésemet olvastad? Nem akarok rosszmájú lenni, de szerinted ezt szerettem volna kiemelni belőle?

emberavizben 2011.02.08. 17:23:32

@esőjáró: hehehe, majd tapétázunk újra.

Mille38 2011.02.08. 17:56:13

@bájgúnár: De bizony kérik. Bécsben egy cipőboltban (nem bankban!) kérte a pénztáros a személyimet és aláíratta velem a hónapok óta nálam levő, de sose aláírt bankkártyát és összehasonlította a személyin levő aláírással. Persze lehet, hogy korábban rossz tapasztalata volt a magyarokkal :(

Egyébként találni jó dolog. Első raffaelló-mat egy becsületes megtalálásért kaptam :)

Terry Wrist 2011.02.08. 18:10:36

@yeti-ufo hibrid: rossz bankszamlad van akkor, valassz olyat, amivel ingyenes a belfoldi utalas, es meg van oldva.

Mrs.E 2011.02.08. 18:12:45

Szuper történet, jó ilyet olvasni. Viszont én aki a fizetésemet naponta kapom a kezemben, esténként álljak sorba a bankba, hogy befizessem mindennap a bevételemet? A hajam égnek áll az olyanoktól akik leszólják a csekken fizetőket.

Juci Óbudáról 2011.02.09. 10:31:07

@mp1526:

Tételezzük fel, hogy be kell fizetnem 60 ezer Ft-ot a postán télen, munkaidő után.
Ilyenkor már sötét van, a közvilágítás is gyér. Melyik a biztonságosabb megoldás?
a) viszem a zsebemben-táskámban a készpénzt,
b) viszem a bankkártyámat.

mp1526 2011.02.09. 10:50:21

@Juci Óbudáról: ez ettől sokkal összetettebb kérdés... Attól is függhet, h milyen bankkártyád van pl.! Ha valaki nem tud kp.-t kezelni (mutogatja, nem elég diszkréten tárolja, kezeli...), azt természetesen kirabolhatják, vagy ami még rosszabb, elhagyhatja a kp.-t, mint a posztban is szerepelt. Én személy szerint megszoktam, h rendszeresen van kp. a zsebemben, megfelelően kezelem, sose raboltak ki vagy hagytam el. Van, aki a normál bankkártyája mellé felírja a PIN kódját, vagy dombornyomott kártyája van, amiket ha elhagy, ugyan úgy vissza lehet vele könnyedén élni... Szóval a pénzügyi kultúra nem fizetési eszköz vagy mód függő!
süti beállítások módosítása