Ember a vízben

Történetek emberekről, akik mindannyian érdemesek arra, hogy megmentsük őket. A blogot az élet írja, de csak rajtunk múlik, hogy eljutunk-e a happy endig. Küldd el te is a saját történetedet, hogy segíthessünk! emberavizben@gmail.com

Partnerünk


Segítsd Te is Őket!


Facebook Box

Írd meg a történeted!

Friss hozzászólások

Címkék

Betörőre ébredni nem vicces

2011.02.25. 11:11 emberavizben

Nem kéne, hogy megint rólam szóljon a blog. Legalábbis én egyáltalán nem így terveztem.

Tulajdonképpen azt sem gondoltam, hogy a decemberi kalandjaink képesek tovább bonyolódni, de láthatóan tévedtem. A házrobbanáson lelkileg lassan valahogy túl verekedjük magunkat - helyreállítunk és kész.

Ahogy szokták mondani ember tervez... :-) Az ideiglenesen a szomszéd házban töltött napok után végre visszacuccoltunk a sajátunkba, amely mintegy fele még lakhatatlan, de láthatóan ott is haladnak a dolgaink. Asztalos, üveges és némi ezermester munka után újra vannak ablakaink és ajtóink. Ez jó.

Szerda hajnalban azonban jól fejlődő optimizmusom, a biztonság érzetemmel együtt egy pillanat alatt vált semmivé, amikor arra ébredtünk hajnal 3-kor, hogy betörő van a házunkban.

A történet tulajdonképpen banális, és átlagos. Ismeretlen tettesek hajnal 3 órakor a kerítéskapu zárját feltörték. Látszik, hogy amatőrök voltak, mert mindezt, olyan zajjal sikerült megoldaniuk, hogy a feleségem felébredt a zörgésre. Mivel momentán a tetőtéri részben lakunk az én kedvesem szépen lesétált körbenézni, hogy mi esett le a konyhában. villanyt kapcsolgatott, majd mivel semmi rendelleneset nem talált, visszatért lefeküdni.



A mi rablóink, úgy tűnik ettől nem szeppentek meg, mivel 15 perc múlva a bejárati ajtónkat is felfeszítették és besétáltak a konyhánkba. A hülyeségüket tetézve még a villanykapcsolónkra is sikerült rálelni, így immár másodszor is lebuktatták magukat.

Ennek ellenére nem jó arra ébredni, hogy az ember párja közli, valaki van a konyhánkban, épp most kapcsolta fel a villanyt. Brrr....

Mondhatnám, hogy ekkor bátran lerohantam és elkergettem a hívatlan látogatókat, de persze nem ez történt. Jó hangosan felhívtuk a rendőrséget, meg egy közeli szomszédunkat. Persze, addigra jól leléptek. Nem vittek el semmi lényegeset, kárt is csak a kapuban és a bejárati ajtóban tettek.

20 perc múlva megérkezett a rendőrség. (no komment). Kb. egy órán belül a helyszínelő is.
A helyszínelés után megfogadtam, hogy soha többet nem nézek CSI helyszínelőket. Se ujjlenyomat vétel, se DNS minta, de még egy kis orrszőr minta elemzés sem fért bele a hajnali műszakba.

A legmegdöbbentőbb mégis talán az a kérdés volt, hogy kire gyanakszunk. Egyértelműen egy betörőre, de én mondjam meg a nevét is? Akkor minek a rendőrség?

Azóta felszereltünk egy hatalmas szirénát pánikgombbal, gondolkozunk egy kutyán és igyekszünk elfeledni, hogy milyen érzés hívatlan látogatóra ébredni.

Túl vagyunk ezen is. A nyugalmamnak annyi, a biztosító újra szakértőt küld, én pedig már nagyon unom, hogy mindig történik valami hülyeség.

A következő történetem remélem megint vidámabb lesz. Addig is várjuk a ti történeteiteket az emberavizben.blog.hu -ra.

121 komment

Címkék: ego gondolatébresztő betörő vízben

A bejegyzés trackback címe:

https://emberavizben.blog.hu/api/trackback/id/tr672689278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.02.25. 17:51:59

Érdemes egy elektronikus ajtóékbe is beruházni. Odarakod éjjelre az ajtó elé, és ha valaki kinyitja, akkor egyrészt elkezd sivítani, másrészt megakasztja az ajtót:

www.edigital.hu/Riaszto_riasztorendszer/MA-904_Elektronikus_Ajtoek-p50564.html

redriot77 2011.02.25. 17:58:32

Nem lepett volna meg az sem ha úgy ahogy vagytok pizsamában, hálóingben elvittek volna titeket a rendőrök az őrszobára és önbetörés gyanúsítottjaiként rabosítottak és kihallgattak volna titeket. :/

zocsak 2011.02.25. 18:15:50

Én riasztókat /is/ szerelek.A legutolsó kuncsaftom története.Nézte a tv-t a feleségével elkapta az álomkór,elalvás előtt még be akart látogatni a wc-be, és legnagyobb meglepetésére a saját nappalijában rálépett egy jól behatárolható kisebbség egy jeles tagjára.A pénz nem számított másnap estére a riasztónak kellett lennie.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.02.25. 18:18:22

Mi most épitkeztünk, mindenhová bevezetékeztem a riasztót, mondván hogy úgyis kell.
Aztán lett két vizsla, akik éjjel a nappaliban a kanapén alszanak.

Mostanában nem költünk riasztóra...

Mr. Waszabi 2011.02.25. 18:34:23

Hát az a fajin, ha tartasz egy lapátot az emeleten és ilyenkor harci üvöltéssel rohansz le - és kizsebeled a betörőt, menjen haza egy szál gatyában a szarházi. Gondolja meg 2x is legközelebb.

Karipapa01 2011.02.25. 18:38:48

Követelem, hogy minden rendőrörs mellet legyen egy génvizsgálattal is foglalkozó laboratórium (kerül, amibe kerül), azért, hogy a konyhában grasszáló betörőket is azonosítani lehessen, feltéve, ha egyáltalán van gyanúsított. Más ötlet: ha mindenki a CSI-nézés helyett a párjával foglalkozna és ezt követően tisztességre nevelné a gyermekeit nem kellene genetikai laboratórium. Rosszul tudom?

ggggggggg4443 2011.02.25. 18:41:06

Én is ébredtem már arra hogy hajnali 3-körül a felségem mondta hogy azonnal menjek le mert a bejárati ajtó tárva nyitva. Hát rögtön felébredtem az tuti :). De mondjuk én harcra készen végigjártam az alsó szintet, valamit ütő szerszámot fel is vettem hozzá. De szerencsére nem volt senki bent a lakásban. Valószínűleg a huzat nyitotta ki az ajtót. Azóta 2* megnézem este hogy bezártuk-e ;)

lionking 2011.02.25. 18:57:28

@Kőmíves Kelemen: gratulálok :)
Pozitív dolog látom nem szereted az állataid.
A vizsla mint házőrző eleve egy mókás paradoxon.
Nem reklámként, csak 20 éve élek riasztószerelésből az ügyfeleim jelentős része -sajnos- betörés után fordul szakemberhez, így van kellő rálátásom a dologra. A vizslánál nagyságrendekkel harciasabb ebeket is elintéznek egy pillanat alatt ha be akarnak menni a lakásba-házba - kertbe. Jó ha nem megy rá végleg a kutya.
És ha még otthon van valaki akit felugathatnak. De ha nincs otthon senki?
Egy jó rendszer távfelügyelettel kivonuló szolgálattal nem csereszabatos vele a kutya.

Filo 2011.02.25. 18:58:43

A magyar rendőrség legendásan tud nyomozni. Nekem a kocsimat húzták meg, feljelentést tettem, és leadtam az elkövető rendszámát. 3 hónap után lezárták a nyomozást, "tettes ismeretlen" megjelöléssel. Bementem az örsre és megmondtam az elkövető nevét, telefonszámát, erre felháborodva megkérdezték: nyomozgatunk, nyomozgatunk? Mondtam nekik, hogy valakinek ezt is kell...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.02.25. 19:06:26

@lionking:
Nem házőrzőnek tartjuk őket, de tökéletesen teszik ezt a dolgot is. Nekem bőven elég, ha éjjel felugat a nappaliban, a többit majd én elintézem.
Itt is él az a "betörő-szabály", hogy a kisebb ellenállás felé mennek inkább, azaz olyan helyre, ahol nincs kutya.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.02.25. 19:08:32

@lionking:
Jah, és még valami (bár ezt nyilván nem kell neked mondani):
Ha a riasztó szirénáját/kültérijét olyan helyre rakod, hogy az már eleve elriasztólag hasson, azt befújja PURhabbal, és b.szhatod.
Ha meg nem olyan helyre rakod, akkor nincs visszatartó ereje, csak már mikor vinnyog.

lionking 2011.02.25. 19:16:30

@Kőmíves Kelemen: Hát Te tudod biztos jól én csak "beleugatok" ebbe a szakmába már 20 éve. Valóban a kisebb ellenállás felé, ami a kutya!!! Egy jó riasztóval nem küzdenek általában, de a kutya könnyen semlegesíthető. Felugat a nappaliban? remek erre a dologra írtam az elébb, ha egyáltalán elolvastad, hogy DE MI VAN AKKOR HA NEM VAGY OTTHON?
Aztán ha figyelmesen olvastál volna volt ott még egy apró kitétel a TÁVFELÜGYELETBE KIVONULÓ SZOLGÁLATTAL
Ki beszél itt szirénáról? AMi amúgy kell. Aztán ha nem lennél ennyire hozzáértő, akkor tudhatnád, hogy vannak habkifújás ellen védett megoldású szirénák is, ami nem azt jelenti hogy nem lehet lehabozni őket, de pl jeleznek.
De szerintem felesleges hogy velem vitázz.. mit is mondok, mit vitatkozzam Veled?
Ismerem a típust. Mindegy mit mondok, amit egyszer a fejébe vett az a szent. Az sem számít, hogy ő a laikus én meg a szakember...

lionking 2011.02.25. 19:17:25

@kyanzes: teőtre nem szerelünk szirénát
Pl télen ki a fene fog a 30 cm-s hóban odamenni javítani vagy akkut cserélni benne?

FDToth 2011.02.25. 19:21:49

A redőny is nagyon sokat segít ám! Azon keresztül nagyon nehéz bejutni és még hangja is van az alumíniumnak!
Riasztó: hiába volt náluk bekapcsolva, belökték az ajtót, de azért a hangjára elmenekültek. Persze rendőrök kijöttek és még azt is megkérdezték, hogy nem-e mi voltunk-e? Sőt a szomszédba riasztó ellenére is betörtek és bemondatták a jelszót a tulajdonossal...
Ja, és gázspray:)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.02.25. 19:23:26

@kyanzes:
A tetőn nincs látható helyen, csak alapos szemrevételezés után (szerintem).
Azaz feltörik a kérót, aztán a szirénahangtól elmenekülnek.

De kár ezen vitatkozni, mindenki úgy védekezik ahogy tud :)
Ha egyszer lesz felesleges pénzünk, akkor berakom a riasztó egységeit.

Én itthon dolgozom, remélhetőleg asszony is nemsokára. Nagyon kevés az az idő (ráadásul randomszerűen) amikor nem vagyunk itthun, így egyelőre nincs sok értelme.

Gera 2011.02.25. 19:23:35

Egyszer felébredtem hajnali háromkor arra, hogy valaki mászkál a szomszéd szobában és nyikorog a parketta. Vártam pár másodpercet, amíg felébredtem teljesen, aztán teljes csendben felvettem az éjjeliszekrény mellől az előző este ottfelejtett 32es villáskulcsot, kimásztam az ágyból, majd felkapcsoltam a villanyt és egy harci üvöltéssel berontottam a szomszéd szobába. Nem volt ott senki, viszont feltűnt, hogy a huzat mozgatja a konyhaajtót és az adja a hangot :)))

Egyébként az alattam lakó földszinti szomszédom már ébredt arra, hogy befeszítették a teraszajtót és éppen mentek be, de elmenekültek, mikor meghallották, hogy felkelt.

lionking 2011.02.25. 19:23:42

@FDToth: erre is van megoldás csak .. normális ügyelet normális rendszer normális szerelő kell
Sajna nem mindig van ez a 3 együtt...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.02.25. 19:28:33

@lionking:
Nem vagyok keményfejű, hiszen bevezetékeztem magunknak a rendszert.
Csak van jobb helye is a pénznek, mint erre költeni.
Mint fentebb irtam, én itthon dolgozom, betörő legyen a talpán, aki kifigyeli mikor és mennyi időre megyek el teljesen véletlenszerűen.

A másik lakásunkban van riasztó, távfelügyelettel, minden l.fasszal. Oda kell, ide nem. Ennyi.

lionking 2011.02.25. 19:32:00

@Kőmíves Kelemen: rendben nagyon helyénvaló az előre gondolkodás, sajna még most sem mindig van ilyen jó helyzetem új lakások esetén sem.
Értem én az otthoni melót, nem azzal van a bajom, csak ne sugallja senki azt, hogy 1-2 kutya megvéd. Mert sajna nem.
Én csak emiatt emeltem szót "ellenedben"

loncshusellenes 2011.02.25. 19:37:03

Latom nagyon nyomulnak itt akik riasztokbol akarnak meggazdagodni :-)

Egysegsugaru besurrano tolvaj megis hogy kulonboztetne meg a vagyonokert telepitett, borsos havidijjas kevespercen belul kiszallo vedelmi rendszert az ezt hazudo matricatol? :-)

Aki szerint elriaszto az ilyen cucc, ragassza ki a matricat, raer akkor elofizetni, ha ennek ellenere betornek!

Masnak meg sok ertelme nincs, ha csak a levegobe vijjog a riaszto, a kutya sem fog odamenni, ha majd a rendorseg jon fel ora mulva, addigra az utolso teglat is elhordjak ha akarjak.

Amugy meg akinek tenyleg lenyegesen nagyobb ellophato eretek van a lakasaban, mint a betort ajto-ablak javitasanak koltsege, az szopjon csak nyugodtan a riasztoval nap mint nap.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.02.25. 19:37:20

@lionking:
Most csinálok egy társasház kiviteli tervet, gépészettel, elektromos részekkel, mindennel.
Arra nem tudom rábeszélni a megrendelőt, hogy legalább az üres csövezést csinálja meg a lakásokban a riasztónak...

2011.02.25. 19:38:22

Nagyon sajnálom a postolót, hogy ezt át kellett élnie, de azért az IGAZI rendőröktől és helyszínelőktől ne várjuk már el a FILMES szuper rendőrködést. A valóság nem ilyen. Kijönnek, minden használható nyomot összeszednek és kész. A filmekkel ellentétben nem hiszem, hogy a betörők ittak ott egy kávét vagy köpködtek volna, akkor meg minek DNS elemzés, keresés, valószínű, hogy kesztyű volt rajtuk, tehát ujjlenyomat sincs. Esetleg cipőlenyomatot vehetnek, de azzal max annyit tudnak meg, hogy az elkövető 44-es kínai cipőt viselt, nem visz sehova, akkor minek, már elnézést, sajnos ezek a filmben rutin vizsgálatok se ingyen vannak és ha nincs értelme minek szórják az adófizetők pénzét. Ettől még szörnyű dolog, és szomorú, hogy valószínű sose kapják el a betörőiteket, hacsak nem tevékenykednek tovább a környéken és nem érik őket éppen tetten.

lionking 2011.02.25. 19:49:48

@loncshusellenes: Hu mennyi bölcsesség
Nyomulunk mint szerelő? Hát se név se telefonszám nem lett megadva itt.
Viszont Te akkora szegénységi bizonyítványt állítottál ki magadról, amekkorát csak lehet.
Tipikus ostoba hozzáállás. ismerem a fajtád :) meggyőzhetetlen, nem is szándékozom. Csak vedd figyelembe nem csak egyféle igazság létezik.

Ja és besurranó tolvaj meg betört ablak...
Én az elmúlt 3 évben sorra csinálom az olyan (megrendelésre, mert az ügyfelek egymástól kapják az infót hogy létezik és így kerülnek pl hozzám) szóval az olyan rendszereket, amik még az elött jeleznek, hogy a behatoló egyáltalán az ablak-ajtó közelébe érne...
Értem, hogy az is vacak szerinted, de akiknek van azok örülnek neki és használják, és még véletlen sem volt egyiknél sem még próbálkozás sem, nemhogy betörés.
Pár sáros lábnyom és szirénázás meggyőző volt.

lionking 2011.02.25. 19:50:24

@Kőmíves Kelemen: sajna ... aztán jön a szütymögés, hogy milyen drága a rádiós rendszer :)

emberavizben 2011.02.25. 20:08:05

@Karipapa01: Hát nem CSI-ra számítottam, s csak megjegyzésképpen a nem a párom helyett nézem a CSI-t. :-)

bunkó · http://bunko.blog.hu 2011.02.25. 20:10:46

@Kőmíves Kelemen: Ha nincs is pénz komplett riasztóra, legalább egy sziréna legyen felszerelve jól látható helyre, az már önmagában is riasztó egy kicsit.
Meg egy hatalmas kutyaház, előtte egy lavór méretű itatóedénnyel.

Aki pedig ismeri a vizslákat, az tudja, hogy barátnak vagy jelzőkutyának igen jók, de még nem hallottam vizsla által megharapott betörőről - de még kiscicáról sem ;)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.02.25. 20:14:53

@bunkó:
Megadom a postásunk elérhetőségét :D
Szerencsétlen ember fél méterről próbálja meg bedobálni a postaládába a leveleket, mert a kutyák a keritésen keresztül szét akarják tépni.
De egyébként nekem tökéletesen elég a jelzés is (éjszakai besurranás ellen), hiszen a riasztó sem más, csak hangosabb.

penelope garcia 2011.02.25. 20:48:31

Én nem értem, hogy is van ez. Azt hiszem, jól döntöttem, hogy lakásban, nem házban lakom. Az az érzésem kezd lenni, mintha a házak rögtön átjáróházak lennének, tök simán besétál oda bárki, és lop, rabol, erőszakol, gyilkol, ahogy éppen kedve szottyan.
Tiszta félelem és reszketés. :(

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.02.25. 20:53:41

@penelope garcia:
Nem vagyok egy harcias ember (alkatilag sem), de ideje lenne meghozni olyan törvényeket, amik alapján az ember megvédhetné a jogos tulajdonát...
Nem pedig arra kelljen figyelni, hogy nehogy baja essen a betörőnek, mert még engem csuknak le.

Macska rúgja meg 2011.02.25. 21:08:48

Nem kell aggódni, talán két éve hoztak egy törvényt, miszerint (nem pontos idézet!) hirtelen felindulásból a magát vagy vagyontárgyát védő személy akár nagyobb kárt és sérülést is okozhat a támadónak, mint az feltétlen indokolt lenne...
Ha ezt a törvényt mellétesszük az ágy mellett letámasztott/éjjeli szekrényre tett teljesen legális és elfogadható árú gumis önvédelmi fegyverhez, máris jobban alszik az ember.
A gumis önvédelmi fegyver hangos, el lehet ijeszteni még idejekorán a támadót, vagy ha bejutott, megvédheti a sértett magát nagyon(!) hatékonyan.

Kedves Szomszéd 2011.02.25. 21:16:14

@Kőmíves Kelemen: Egy honapja tortek be! Riaszto mellett!

En ugy voltam vele, hogy sajnalom, hogy nem voltam itthon... az biztos, hogy azonnal indultam volna a konyhaba a nagykésért... igy is rohanva jottem be a lakasba, hogy akit itt talalok, az meghal...

alf (törölt) 2011.02.25. 21:17:52

Szerintem kár egymásnak ugrani. Igenis van értelme a riasztónak is - meg a kutyának is. Ez is olyan, mint az autó védelme. Tökéletes biztonság nincs, de ha megnehezíti az ember a behatoló dolgát, akkor választ könnyebb célpontot.
Úgy egyébként senkinek nem kívánom, hogy összeakadjon egy illetéktelen behatolóval. Nálam csak egyszer járt egy besurranó, nem is találkoztunk, de hetekig lelki trauma volt.
Az ágy mellé tett bézbólütő/kés/riasztólövettyű + bármi más meg hiú ábránd. A behatoló ugyanis agresszívabb és kegyetlenebb (kivéve a kisebbség, azt valóban még egy vizsla is elkergeti) mint a békés polgár.
Egy szó mint száz, védjük az otthonunkat amivel lehet (a bent lakó kutya nem rossz ötlet, tapasztalatból tudom) és bízzunk benne, hogy elkerülnek a rossz fiúk.

alf (törölt) 2011.02.25. 21:21:28

Egyébként még annyit, hogy nálam régebben volt sima riasztó és mint minden technika évente egyszer bedöglött. természetesen akkor, amikor épp külföldön voltam. De három szomszéd is, köztük ny. rendőr önvédelmi fegyverrel 1 percen belül a házamnál voltak! Most már van kutya és van szolgálathoz bekötött riasztó, azok sec perc alatt itt vannak ha gáz van. Havi 3500 forint, ennyit talán megér a biztonság(abb)!

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.02.25. 21:22:05

Leginkább egy ilyet ajánlanék:
nimrodderringer.hu/omerta-gumilovedekes-puska/

Az utcára ne vidd ki, de otthon szabadon tartható, és ha a szükség úgy hozza, használható is.

Macska rúgja meg 2011.02.25. 21:22:41

@alf: Van olyan támadó vagy támadó csoport, ami ellen nem tudsz mit tenni a korlátozott képességeid, jogaid és lehetőségeid miatt. Ezt be kell látni. Mint ahogy van olyan autótolvaj, ami akkor is elviszi az autót, ha ésszerűen megtettél mindent.
De azt nem hiszem el, hogy mondjuk 1, vagy mondjuk akár 2 darab (nem, nem fő, főben embereket számolunk) idejében észlelt betörőt nem tudok teljes mértékben hatástalanítani egy traumatikus gumis hatlövetűvel és/vagy hasonló dologgal...

keramia53-1 2011.02.25. 21:29:01

@Macska rúgja meg: Ezek ellen a csoportok ellen hatásos a két németjuhász kutya - persze csak addig, amíg őket is be nem tiltják, nehogy szegíny cigányállatainkat megsebezzék! :-) (Lásd terményét megvédő bácsi)

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.02.25. 21:29:35

@Macska rúgja meg:

A gumis hatlövetűk kicsik, de leginkább csak ijesztgetésre jók. A 80J-os Omerta puska, a négylövetű kéziágyú Onesta, vagy a 100J-os pumpálós Home Defender már más kategória, azok adott esetben meg is védenek. Ráadásul beltéren sokkal jobbak mint egy gázpisztoly.

Macska rúgja meg 2011.02.25. 21:39:51

@dark future: Beltérben gázpisztoly gyakorlatilag öngól, nem is erről van szó most. Kétségbevonhatatlan előnye van a sokkal erősebb és nagyobb eszközöknek az átlagoshoz képest.
Mindazonáltal, van néhány megfontolandó előnye az úgymond közepes méretű eszközöknek: Nem úgy néz ki a lakásod, mint egy kaszárnya, egy kézzel is használható szemben a nagyobbak tipikusan kétkezes felépítéséhez, méretéhez képest a legtöbb nagyobb eszköznél nagyobb tárkapacitás (nem mindnél) és mobilitás (szűk helyen előnyös). Mindezeken felül én nem állnék elé 3-4 méteren belül egyetlen gumis eszköznek sem, látva a csupán közepes kategóriájú eszközök romboló hatását...
De ha a mindezek még mindig együttesen kevésnek bizonyulnának - nem hiszem, de tegyük fel - bízom abban, hogy kényelmetlen helyen is tudok találatot elérni;természetesen kizárólag
hirtelen felindulásomban.

alf (törölt) 2011.02.25. 21:49:32

7J fölött törvényellenes! És nekem nem kell, hogy a végén engem vonjanak felelősségre. Tarthatnék itthon 1500J-t is - van engedélyem - de a család közelében soha! Annak a megfelelő páncélban a helye! És egyébként sem arra szól az engedély, hogy ilyen helyzetben használjam. De a kutya, + 140dB belső riasztó + járőrszolgálat arra elég, hogy a nyúlszívű elszaladjon. A rablógyilkos ellen meg nincs menekvés.

Macska rúgja meg 2011.02.25. 21:51:54

@alf: Nana! Nem kell keverni a szezont a fazonnal. Jogszabályoknak utána kell nézni. Csak lőfegyver esetén van a 7.5 Joule-os szabály, tehát pl légpuska esetén. Gumis önvédelmi eszközök muzeális fegyverek, tehát nem minősülnek lőfegyvernek! És mivel nem minősül lőfegyvernek, nem kell páncélszekrényben tartani - hiszen úgy pont semmi értelme nem lenne.
Család közelében persze tartása fokozott figyelmet igényel.
Rablógyilkos elől a menekülést én pedig csak megpróbálnám, ha lehet. Legfeljebb utólag kiderül, hogy nem lehet, de én lehetőleg mást választanék.

costiglione 2011.02.25. 21:53:37

A faxomat.
Éles fegyver, akár engedély nélkül is. Betörő jön, lepuffant, kocsiba berak, kietlen helyen kocsiból kibaszni az út szélére azt kész , jól van. Amilyen a magyar rendőrség úgy se fognak megtalálni.

Macska rúgja meg 2011.02.25. 21:55:40

@Macska rúgja meg: Apró kiegészítés: szóval gumis önvédelmi eszközök kialakításuk és minősítésük szerint vagy muzeális fegyvernek, vagy gázriasztó fegyvernek minősülnek - utóbbit kifelejtettem előbb.

alf (törölt) 2011.02.25. 21:56:12

@Macska rúgja meg: Persze én is úgy vagyok vele, hogy inkább a felelősségre vonás mint a gyász vagy a temető. De azért mégis, bízom benne, hogy elegendő némi legális óvintézkedés. Ami pedig a 7 (7.5) J-t illeti, sajnos nincs igazad. Olyan ez, mint a drog. Azért mert MÉG nincs tiltólistán, ne próbáld ki egy bíró előtt. :(

Macska rúgja meg 2011.02.25. 21:57:02

@costiglione: Nyilván az érzelem ezt diktálja, de nem ez a helyes út. Racionalitás talaján érdemes maradni és éppen csak súrolni a zöld oldalról a jogszabályok korlátait..

Macska rúgja meg 2011.02.25. 22:00:47

@alf: Majd ha a tiltólistán lesz, akkor átgondolom. De ennyi erővel akkor a kutyatulajdonosok már most mondjanak le a kutyájukról és altassák el csak azért, mert lehet(!), hogy majd valamikor a kutya általi védekezés büntetendő lesz?
Most legális. Ennyi. A bírók jogértelmezése és esetleges jogtalan joggyakorlása és jogalkotása más kérdés, ez ellen nem tudok mit tenni. Bízzunk az igazságos, belátó, jogszabályokat helyesen értelmező és mérlegelő bírókban. De ezzel a problémával majd esetleg akkor kell szembenézem, ha túléltem egy élet elleni támadást a szükséges eszközök segítségével.

alf (törölt) 2011.02.25. 22:06:02

@Macska rúgja meg: Önmagában a 'fegyver' tartása illetve annak öncélú használata valóban jól szabályozott. Itt jól körül van írva:
www.kaliber.hu/jog-es-fegyver/jog-es-fegyver-36.html
Viszont amennyiben ember ellen fordítod, már más a helyzet. Egy egyszerű kés is, amennyiben pengehosszúsága meghaladja a 8 cm-t, fegyvernek minősül. És amikor a bíró elé állsz, akkor más lesz a megítélése a cselekménynek, ha és amennyiben élet kioltására alkalmas, fegyvernek minősülő eszközt használsz.

Macska rúgja meg 2011.02.25. 22:12:30

@alf: A gázriasztó fegyverek, illetve általánosságban véve a gumis önvédelmi fegyverek élet kioltására alkalmatlan fegyverek.
Legalábbis nem alkalmasabbak az ölésre semmivel sem jobban, mint egy zseblámpa, egy nagy könyv vagy egy váza. Erre tervezték őket, ez a lényegük.
Ez azért egy elég jó kapaszkodó a bíróság előtt. Nem mintha bíróság elé akarnék kerülni valaha is. Nem az a típus vagyok.
De ha gumis önvédelmi eszköz használata miatt kerülök bíróság elé, akkor mindamellett, hogy jogosan bízok igazamban, még örülhetek is részben, hiszen nem értelmetlenül vásároltam meg az önvédelmi eszközt és valószínűleg sikeresen védtem meg magam és szeretteim.

alf (törölt) 2011.02.25. 22:15:38

@Macska rúgja meg: Az utolsó mondatoddal végül is a magam részéről teljesen egyet értek!:) Ezért írtam fentebb, hogy inkább a bíróság elé állnék magam is, mint a temetőbe egy családtagom sírja mellé...

Infomaker 2011.02.25. 22:17:52

Én megtettem a szerintem legtöbbet:

1: Riasztó kivonulószolgálattal (nem vezetékes, hanem GSM átjelzővel, tudom azt is lehet zavarni, de nem a kis svéd gyerekek fogják)

2: Éjjel is magara riasztom, egyetlen szabad zóna van, hogy elmenjek wc-re, eddig még 2 év alatt nem másztam bele

3: Gumilövedékes az ágy mellett

(a kivonulósok egyszer jöttek ki egy téves riasztásra, 3 perc alatt értek ki)

Ez kerül havi 6200 forintba, de inkább kifizetem ezt, és nyugodtabb vagyok.

Macska rúgja meg 2011.02.25. 22:18:13

@alf: Jah, és még valami. Az általad belinkelt cikk már 10 éves, ha jól láttam, azóta nagyon változtak a törvények, fegyvertörvény is.

Infomaker 2011.02.25. 22:19:32

Riasztósziréna ügyben: a szomszédoktól én sem várok semmit amúgy.

a PUR habos kifújás ellen pedig ezerével megoldás a két sziréna alkalmazása, plusz 3ezer ft-os tétel. Egy kint látható helyen, egy meg rejtve a padláson.

Durva hangjuk van együtt.

Macska rúgja meg 2011.02.25. 22:25:06

@Infomaker: Sajnos nagyon egyet kell értenem. Tapasztalat, hogy a szomszédok - ha megszólal a riasztó - még kevésbé fognak a lakásod, házad közelébe menni, nehogy belekeveredjenek, nehogy egyáltalán meglássanak valamit.
A kivonulósokra viszont tényleg nincs nekem sem panaszom, minden híresztelés ellenére szép időt futottak anno, amikor kellett...

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.02.25. 22:25:59

A hatályos jogszabályokat nem találgatni kell, hanem megnézni, itt pl. össze is vannak gyűjtve (meg fegyverszakértő által értelmezve):

www.gazpisztoly.hu/gazpisztoly/jogos.9.php
www.gazpisztoly.hu/gazpisztoly/jog.24.php

Persze a bírói gyakorlat nem egységes, de egy jó ügyvédről gondoskodni még mindig egyszerűbb és célszerűbb, mint egy szép temetésről.

Pierr Kardán 2011.02.25. 22:52:30

2001-ben betörtek hozzánk, elvittek fényképezőgépet, laptopot, videokamerát, kár lett vagy 400 eFt, biztosító térített 300 eFt-ot, tehát az effektív kár volt vagy 100 eFt.

Akkor beszereltettünk riasztót (70 eFt), vonulós távőr felügyelettel (havi 4 eFt + plusz az amúgy felesleges vezetékes telefon előfizetési díja). Csak a távfelügyelet éves díja 48 eFt, amire 10 év alatt ugye fémillió Ft-ot fizettünk ki.

Ha jól számolom, akkor a betörő ötödannyiba fájt, mint a fene nagy biztonság...

Arról nem is beszélve, hogy 5 éve elváltam, azóta nem lakom a házban, de a mai napig nem lehet a hülye fejükkel megértetni, hogy ne engem hívjanak, ha áramkimaradás van a lakásban, vagy a vezetékes telefon vonala szakadozik...

Szóval ez a távfelügyeletes riasztó annak való, akinek többtízmilliós értékei vannak (biztosítatlanul!) a lakásában :-((

Vulgo 2011.02.25. 22:53:32

Noss 20 eve nekunk is volt hasonlo, annyi kulonbseggel, hogy ott a helyszinen megvadoltak minket, hogy onbetores volt.

Egyebkent is biztosan lekototte az eroforrasaikat a tarsadalom szamara legveszelyesebb alja mocsodek gyorshajtok birsagolgatasa.

Nekem mar eszem agaban nem lenne hivni a rendorseget ilyenkor, max. ha a hulyegyerek nem megy el, es muszaj megsertenem sulyosan testileg.
Ugyvedi es rendori jotanacsra hallgatva nagyon megsertenem, hogy a vegen mar csak en tudjak beszelni az esemenyek lefolyasarol.

Itt tartunk ma...

soproni1 2011.02.25. 23:00:03

@Vulgo:

Jogos. Így van bűncselekmény és van elkövető is. Tudod, a statisztika.
Mo-n elég, ha a körülmények egy irányba mutatnak, akkor is elitélnek.

Macska rúgja meg 2011.02.25. 23:04:20

A saját biztonságra kidobott pénz pont olyan, mint a téli gumi az autón. Amíg nincs szükség rá egyértelműen, addig feleslegesnek tűnik. Aztán amikor jönnek a hűvös idők mindenféle értelemben, akkor jön rá az ember, hogy igen, mégis megfellebbezhetetlenül megérte. Téli gumival is becsúszhatsz az árokba, de több esélyed van. Tessék érezni a metaforát.

igazságos 2011.02.25. 23:18:30

Kutya hatástalan. Megmérgezik, ártalmatlanítják. A hatalmas dögöket is.

Macska rúgja meg 2011.02.25. 23:22:46

@igazságos: Meglehet. De az is lehet, hogy nem teszik és a kutya ébreszti fel időben a gazdát és nyer elég időt. Minden mellett szól pro és kontra érv.

KergeK@csa 2011.02.25. 23:48:40

Van 3, egyenként 50-60 kilós délorosz juhászkutyám. Minek oda riasztó? :)

lionking 2011.02.25. 23:50:15

szerintem nekem is van 4 kutyám... meg riasztóm is. :)
A hangtompítós pisztolynak melyik áll ellen?
Vagy a mérgezett ételnek?
Volt esetem mindkét módszerrel kutyátlanított objektummal.

Macska rúgja meg 2011.02.25. 23:57:21

@lionking: Mai magyar körülményeket figyelembe véve mennyi az esélye, hogy a támadó hangtompítós pisztollyal rendelkezik. Akkor vagy a szervezett alvilág jön, vagy a kék ruhás bevetésiek... Már az is nagyon nagy szó, ha valakinél éles lőfegyver van, s ezeknek 99%-a valószínűleg erkölcsi bizonyítványokkal és pszichológiai papírokkal tapétázta ki otthonát. Szóval nagyon kicsi az esélye a tényleges éles lőfegyveres támadásnak. Megvan az esélye. Annak is, hogy pont a fejemre esik egy műhold.
A kutyamérgezés sajnos esélyesebb... De a riasztót nem tudja megmérgezni.

Cloroform 2011.02.26. 00:36:33

azért ha a kutya a lakásban van, akkor elég problémás a hatástalanítása azelőtt, hogy felugatná a gazdit. A mi kutyánk is benn alszik és valami brutális érzékkel tudja, meddig tart a telkünk. Ha azon belül hall/érez mozgást, ugat, majd' kitöri az ajtót, kiengedjük és sprintel abba az irányba. Eddig szerencsére csak állatok voltak a "betolakodók", de az ember nem gondolná, hogy ennyire érzékeny a kutya füle/orra. Mondjuk ennek megvan az a hátránya, hogy néha hamis riasztás megy egész éjjel, amikor valami eltévedt állat motoszkál kinn és akkor akár 4-5x is ki kell engedni, hogy megnyugodjon. De ez belefér. Persze vannak nyugodt kutyák is, akik mellett akár lakatot is lehet flexelni, fel sem néznek, de szerencsére a mienk nem olyan. Habár kistestű (terrier), tehát fizikailag "elintézhető", de remélhetőleg addigra felébreszt. Az egy egész más kérdés, hogy mi van akkor, ha nem vagyunk otthon.

Senkifia 2011.02.26. 00:52:03

kutya,ha egyedül van,nagyon képzett kell legyen,hogy hasznos is legyen. Mérgezik,altatják,miegymás. Hallottam ilyenről,simogattam is. Nagyon ritka az annyira képzett,mint amit én láttam. Hogy szép csendben ült a sarokban,amíg a betörő betört,összepakolt,és mikor ment volna kifelé,szembement egy 70cm-es marmagasságú, qrvára ideges németjuhásszal.na onnan a mozgástér már erősen korlátozva volt. Hosszas próbálkozás után(amint azt utólag elmesélte az amúgy rendőr gazdinak,meg a rendőrségnek)elaraszolt a háloszoba szekrényig., majd egy székről felmászott a szekrény tetejére.Mindezt borzasztó lassan,mert minden mozdulat ugrásrakész vicsort váltott ki kutyuliból- Utána ott ült röpke 4 órát,amíg gazdi hazajött.És ha csak mosolyogni próbált,a kutya vicsorogva ugrott neki a szekrénynek.
De ha ember otthon van,egy sima örző-védő középmagas,45-50 kg-os rottweilerrel,na az már jelentősen csökkenti bárki betörő sikerének az esélyeit. És nagyban növeli az ember önbizalmát is. De lényegében már lehet,az is hatásos,mikor az első koccra felüvölti a kutya a házat is,meg az utcát is. És a kapu meg ajtófeszegetésre már nem nagyon jut idő.

Senkifia 2011.02.26. 00:56:12

@KergeK@csa: tudod,milyen gyorsan elpusztul a kutya a fagyállótól?:( ha egyedül vannak otthon,biztos ,hogy nagyon képzettek is kell legyenek És 100%os biztosíték úgy sincs rá,hogy nem llehet hatástalanítani őket. Az emberek nagyon gonoszak,és sajnos intelligensek. Azért nem rossz riasztóval kombinálni.
Ha otthon van az ember,az egészen más eset.Akkor már hívod a rendőröket,és ki se kell menjél egy baltával-vasrúddal ,megkérdezni,hogy mi járatban vannak ott :)

Mike36 2011.02.26. 02:14:58

Ebben az országban azért lehet nyugodtan bűnözni, mert ilyen töketlen és lusta rendőrségünk van.

Archenemy 2011.02.26. 02:47:52

@lionking: nem lehet-e, hogy hibás a mintavételezésed

úgy értem abból vonod le a következtetést, hogy nem hatékonyak a kutyák, hogy sokszor olyan helyekre hívnak ki riasztót szerelni, ahol volt kutya, mégis betörtek

viszont nyilván egy olyan helyre nem fognak kihívni riasztót szerelni, ahol volt kutya, és emiatt nem törtek be

tehát (foglalkozásodból adódóan) mindig csak a "kudarc kutyák" esetét látod, sosem a "siker kutyák" esetét

csak egy ötlet így éjjel :)

Netszamuráj 2011.02.26. 02:48:25

Ha hangtompítós pisztollyal jönnek, akkor már mindegy. Viszont a kiképzett kutya rohadtul nem fogadja el az ételt idegentől, azt ugyan meg nem mérgezi senki. Ha kertes házban élnék, akkor tuti lenne kutyám. De mivel lakásban, a negyediken, ezért nekem csak a bejárati ajtót kell védeni. Sokkal könnyebb, mint egy egész házat, sok-sok ablakkal.

Egyébként ha betörőre ébredsz, teljesen leblokkolsz. Muterék ébredtek egyszer arra, hogy valaki járkál benn. Anyám elkezdte hangosan mondani, hogy valaki járkál itt, mire a figura kifutott arra, amerre jött. Elég rossz érzés volt látni másnap a cipőnyomokat.

Nekem elég sok fegyverem van itthon, nem lőfegyver, de azért az esélyeimet jelentősen megnövelő eszközök szerteszét elrejtve a lakásban (boxer, több nuncsaku, vipera, szurony). Mégis, amikor arra ébredtem egyszer, hogy mintha valaki lenne a lakásban, teljesen lebénultam 1-2 percig. Aztán elővettem a tőrömet, és halkan felderítettem a lakást. Szerencsére csak vaklárma volt, mindenesetre a pulzusom az egekben járt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.02.26. 04:03:38

@Netszamuráj: A pulzusom nekem is az egekben járna, de azért az agyamat is elöntené a vér annyira, hogy odabasszak valamit a kellő irányba. Helyzeti előnyöm van, mivel én jól ismerem a lakás beosztását, és nálam is el van helyezve itt-ott egypár fegyvernek nem minősülő tárgy. Ha a betörő harcolni fog, akkor csökkennek az esélyeim, de akkor már leszarom, szúrjon le, ha át akar lépni rajtam. Hálistennek most már nem kell úgy óvakodni egy ilyen rohadékkal, mint régen. Nem mondom, hogy rögtön baltát lehet iktatni a fejébe, de a lágy részeket egy seprűnyéllel is meg lehet kezdeni.

@rosiegirl: "Kijönnek, minden használható nyomot összeszednek és kész."

No, erről annyit, hogy egyszer valami idióta felnyomta a kocsinkat, de az esernyőzár erőltetése közben megnyomta a dudát is. (Azután már csináltam egy pipec riasztót, de szerencsére nem volt rá szükség.) Kihívtuk a szervet, hogy legalább tudjanak róla, ott hagyta a tolvaj a kését, amivel az ablak gumiszegélyét felvágta, el sem akarták vinni. Én vittem be a kapitányságra egy zacskóban, és megígértettem (!!) az ügyeletessel, hogy bűnjelként elteszik a feljelentéshez. Úgy szemre 70% esély volt arra, hogy nyomban a kukába dobja. Nem most volt a dolog, de nem tudom, mitől lenne ma jobb a rendőrségünk.

Mondhatnám, hogy a kormány egyik legokosabb húzása lenne, ha minden_áron gatyába ráznák a rendőrséget, mert a szarul élő átlagpolgár ettől máris jobban érezné magát, de a kormánynak annyi esze sincs, hogy értelmesen elmondja nekünk, hogy miért muszáj gatyára vetkőznünk.

lionking 2011.02.26. 06:51:08

@Archenemy: Valóban, de én is szoktam mondani a leendő ügyfeleknek, akik a riasztó hatékonyságáról kérdeznek, hogy arra nemigen van statisztika, hogy emiatt hány helyre NEM törtek be :) A betörők nem striguláznak a kerítésen :)

lionking 2011.02.26. 06:53:14

@Macska rúgja meg: "A kutyamérgezés sajnos esélyesebb... De a riasztót nem tudja megmérgezni"

Valóban, ezért is foglalkozom riasztószereléssel és nem kutyakiképzéssel :)
Amúgy bármivel ami lő lehet hatástalanítani szegény kutyát, még egy légpisztoly golyó is közelről elég hogy elmenjen a kedve a betörőfogástól.

Mariannka51 2011.02.26. 07:41:09

Évekkel ezelőtt egy belvárosi bérház első emeletén laktunk. Egyik éjszaka a több mint 10 éves félig süket és majdnem vak airdelünk a nappali közepén a kisebbik fiam (18 éves) a tanulást megunva a kanapén, melegítőben aludt. A másik fiam és én a saját szobánkba az ágyunkban..egyszer csak lábdobogás, kutya ugatás..már éppen elhatároztam, hogy kimegyek és leszúrom a gyereket, hogy szeretnék aludni amikor felkiált: öcsém ide betörtek!
Mire kiértem a szobámból már mindkét fiú magára szedett mindent (hideg volt) amit elértek és az előszobában keresték a slusszkulcsot ami persze eltűnt. Szerencsére csak az egyik. Gyorsan vitték a másikat közben kiabálták, hogy hívjam a rendőrséget és vigyázzak, hogy ne vigyék el az utcán parkoló autót. Álltam az erkélyen és próbáltam elképzelni mit is tudnék csinálni ha megvillanna a kocsi lámpája. Mire megjöttek a rendőrök a gyerekek is visszajöttek, persze nem láttak senkit a környező utcákban.
Ahogy rekonstruáltuk az eseményeket legalább 3-an lehettek. Egy kint volt az emeleti lépcsőfordulóban, ott is találtunk iratokat és egy kabátot. A másik kettő módszeresen átkutatta az előszobában tárolt aktatáskákat, a tartalmukat összekeverték. Elvittek egy pár kutyasétáltatásra használt kabátot cipőt, egy bőrkabátot ( a másikat leejthették a folyóson) és a lakás-és kocsi kulcsot. Ez volt az igazi kár hiszen zárat kellett cseréltetni, ami nem két fillér volt.
Mint fentebb írták az ember tanul az ilyen esetekből és megnézi mit tehet..
Szóban jött egy új kutya is de végül a riasztónál kötöttünk ki. Mivel kutya, macska volt a lakásban nyitásérzékelők lettek a nyertesek mind a folyosói rácsra mind a bejárati ajtóra.
Eltelt egy év, persze közben a környező házakban is voltak hasonló betörések. Aztán egy éjszaka a riasztó hangjára ébredtem. A rács volt kinyitva. A szomszédok persze nem értékelték a hajnali ébresztőt. A próbálkozások folytatódtak, nekem pedig egyre többször kellett magyarázkodnom, hogy miért kapcsolom be a riasztót. Aztán egy éjjel felhívott az egyik szomszéd, hogy valaki most mászott be a lépcsőház ablakán keresztül a folyosóra. Egyedül voltam otthon, szóltam a mellettem lakónak, hogy nézzen ki az ablakon van-e kint valaki. Nem volt senki. reggel a kisgyerekük vette észre, hogy eltűnt a biciklije..
Mint mondtam ez évekkel ezelőtt volt, a lakók fellázadtak a riasztó miatt, az öreg kutya elpusztult...a riasztót nem használjuk, van egy fiatal kutyánk aki csak a közvetlen szomszédot nem jelzi..

kpityu2 2011.02.26. 07:56:15

"A legmegdöbbentőbb mégis talán az a kérdés volt, hogy kire gyanakszunk."

Ez teljesen logikus kérdés, általában egy közösségben ismertek azok az emberek akik hajlamosak ilyesmire. Egy próbát megér. Amúgy tényleg kevesebb CSI-t kellene nézni, mert az orrszőrrel való betörőfogás csak ott divat.
A rendőrök pedig nem mindent látó szupermenek, hanem olyan emberek akiknek ez a munkájuk. Csodákat nem tudnak tenni.

kgandras 2011.02.26. 08:36:01

Hát itt Ózdon sz@rt sem ér a riasztó, mert senki nem mer kimenni a házból éjszaka...
Hozzám két hete akartak betörni, ezt abból vettem észre, hogy a kutyám reggel egy széttépett és enyhén véres kabáton ült reggel. A kabát többi része meg a kertben, a kerítés mellett volt széttépve. A kutya nem csak ugatni tud :)

krampam 2011.02.26. 08:39:49

FEGYVERBE!

Tarthatatlan, ami a hazánkban folyik. A rendőrség pedig tehetetlen. Nekünk kell véget vetni ennek a romlásnak!

fegyvervideoponthu 2011.02.26. 08:50:20

A riaszto hasznos, a vonuloszolgalathoz bekotott meg inkabb. De csak ha nem vagy otthon. Mert ha otthon vagy, akkor mire kiernek, neked es csaladodnak esetleg annyi.

A kutya mar aktivabb vedekezes.

De ha mar face-to-face vagy a rablokkal, akkor csak valamilyen fegyver fog segiteni, meg lelekjelenlet, hatarozottsag.

Legalis megoldasok hazon belul:

fegyvervideo.hu/articles.php?article_id=848

fegyvervideo.hu/articles.php?article_id=967

Jogszabalyilag:

Jogos vedelem, megelozo vedelem:

www.gazpisztoly.hu/gazpisztoly/jogos.9.php

Super aGyuri 2011.02.26. 08:57:38

No, olvasgatva a kommenteket, megint röhögve látom a sóhereket ("spórolósokat").

A kedvenc embertípusom a "biztosításon spórolós". Akinek havi párszáz forint is sok a milliós biztonságért. Aki kiröhögött a Casco miatt, mert az "kidobott pénz", majd csodálkozott, amikor a balesetem után (párszázezer forint biztosítási díj befizetése után) X Biztosító lazán átutalt a szerviznek kétmilliót, amiből rendbe hozták a kocsit.

Nem érte meg a havi tíz-húszezer (nem tudom, mennyi)?

Persze lehet hazardírozni, spórolni, sajnálni a pénzt távfelügyeletre, biztosításra. Csak amikor beüt a krach, akkor ne tessék siránkozni.

Ne feledjük: aki spórol, az a legszegényebb...

emberavizben 2011.02.26. 09:00:50

@kpityu2: Hát csodákat nem is várunk tőlük, de az elmúlt időszakban 24 betörés volt a faluban. Csak az utcánkban 4.

The_Genius 2011.02.26. 09:09:42

Nálunk csak a kertbe jöttek be. Nyomot hagytak (a szomszéd létráját, amin átjöttek).
Azóta kamerarendszer, ami 3 hetet rögzít (éjellátóval). Rögzítő páncélban zárva. Riasztó, éjszakai riasztással. Kivonulószolgálat, mobilos rendszerrel. Pánikgomb és kényszerítő kód.
2db gumilövedékes puska, egyik az ágy mellett, másik a zárt bejárati ajtó közelében rejtve. 6db gázpisztoly rejtve a házban és környékén...
Vadásztőr és machete szintén rejtve.

Így már biztonságos a történet. Aki ide bejön, az már nem megy ki, csak a rendőr kíséretében, és csúnyán megsérülve.

Gera 2011.02.26. 09:14:43

A kivonulószolgálat az naggyon hasznos dolog. Épp nemrég mondta egy ilyen cég távfelügyeleti diszpécsere, hogy a járőr nem mehet be az ingatlanra, csak miután kijöttek a rendőrök, mert esetleg megsérülne, úgyhogy volt már olyan, hogy a betörő a kerítés túloldaláról cukkolta őket, majd hátul eltávozott :) Ezt gondolom nem emlegetik az ügyfeleknek :)

emberavizben 2011.02.26. 09:14:49

@The_Genius: Azt hiszem, hogy ez többe kerül, mint az én egész házam. Másrészt a két kisfiam a harmadik percben találná meg a rejtett fegyvereket. :-( Amúgy sem vagyok egy fegyver rajongó.

The_Genius 2011.02.26. 09:19:13

Ez összesen kevesebb, mint 1 millio forint.
Jobb ezt erre költeni, mint arra ébredni, hogy valaki épp mészárolja a családodat.
A 2m magasságban rejtett fegyvereket pedig nem találják meg a gyerekek, mert ők nem 2m magasak...

fegyvervideoponthu 2011.02.26. 09:24:08

@emberavizben: neveles kerdese, a gyerek megtanulja, hogy ne nyuljon a forro tuzhelyhez, ne dugja a kezet a konnektorba.

A megfeleloen tarolt lakasvedelmi fegyver, logikusan elmagyarazva miert veszelyes - teljesen jarhato ut.
3-4 meterenkent egy-egy jo minosegu gazspray a kez ugyebe rakva is mar jobb, mint a semmi.

jabba18 2011.02.26. 09:36:07

Super Gyuri:

Nem vagy te véletlenül biztosítási ügynök? Pont ilyen dumákat löknek ők is. Csak épp az a gond, hogy amikor káreset történik, pl. a kocsiddal, akkor kiderítik, hogy sajnos alig ér az autó valamit (még hogy 2 milliót fizetnek?????), ha betörés van, akkor igazold számlákkal, hogy mikor mit vettél, mintha az ember eltenné a ruhaszámláit, stb.
Én is fizetek biztosítást, de idáig csak rosszat hallottam a biztosítók hozzáállásáról.

Gera 2011.02.26. 09:46:02

@jabba18: Nekem az 500 rugós számlát simán kifizették, mikor hülyeségből kicsit megtörtem az egyéves autót.

Gera 2011.02.26. 09:49:38

@Gera: Amúgy az "alig fizetett a biztosító" sztorik elsődleges oka az, hogy az átlagember nem olvassa el a szerződést és fingja nincs arról, hogy mi az alulbiztosítottság, aztán a lakása ingóságainak értékét 500ezer Ftban állapítja meg, merthogy többet úgyse tud elvinni a betörő, aztán meg kurvára meglepődik, hogy a 200ezres kár után kap 20ezret a biztosítótól.

emberavizben 2011.02.26. 09:58:01

@jabba18: A biztosítót azt hagyjuk. Ha elolvasod az ember a vízben első történetét, rájössz, hogy éppen azért küzdök, hogy fizessen a biztosító. Most tartunk érték minusz amortizáció x 50% nál... szóval kb. a negyedénél az igazi kárnak.

zocsak 2011.02.26. 10:54:06

Egy pár dolgot nem ártana tisztázni.A riasztó és-vagy a kamerarendszer nagyon jó megoldás.A rosszember mérlegel,betör vagy nem.Ha magas a kockázat akkor inkább nem.Ha meg mégis akkor otthon is lehetsz,lehet meg fog ölni.Egy jó riasztó néha olcsóbb mint egy bejárati ajtó,vagy egy tv.Spórolhatunk rajta,de az ajtót összetörik a tv-t elviszik.Még egy szakmai kérdés.Nem a kültéri sziréna teszi a riasztót riasztóvá.Van olyan,hogy belépésérzékelő,üvegtörésérzékelő,mobilhívó stb.Megnehezíteni lehet csak a betörő dolgát nem megakadályozni.Én a nap bármelyik percében bárhonnal telefonon keresztűl meg tudom nézni az otthoni kamerák képeit,és tudok intézkedni akár egy Balatonparti büfé mellől is.Ez a nem mindegy.

zocsak 2011.02.26. 10:57:19

Egy másik dolog.Én nem meggazdagodni akarok a riasztóból,de a munkadíjam meg kell fizetni mert szolgáltatást nyújtok érte.Meggazdagodni csak a betörő fog.Meg a politikus aki nem engedi megvédeni hatékonyabb módszerekkel a tulajdonom.

The_Genius 2011.02.26. 11:06:43

Sajnos a törvénytisztelő polgárnál nem lehet éles lőfegyver lakásvédelemre.
A nem törvénytisztelő betörőnél meg lehet bármikor.

Sokan szídják Amerikát, pedig élenjárnak a legtöbb dologban. Például abban is, hogy a vagyonod és a családod/életed szentségét fegyverrel is védheted.

Nálunk meg rabolnak a gyilkos cigányhordák...

véreshurka majonézzel 2011.02.26. 11:21:11

fostok itt a betörőktől :)
kiképzés kell ehhez, sajnos ez hiányzik nekünk. pár éve betörtek a nyolcvanas nagyszülőmhöz akit közelharcra még a 40es években képeztek ki (nem sima katona szinten de ez egy másik sztori börtönévekkel)

felébredt a zajra, ólmosbot a szokott helyről elő, sötétben megfelelő helyre rávert, összehajtotta a kis genyát, ráfeszített a földön és mondta hogy most elcsúszunk a telefonig vagy kitöröm ezt meg ezt. ráhívta a rendőröket, több óra múlva jöttek ki. szóltak, hogy ők most nem látják meg az ólmosbotot. a csávókát bevitték és utána elengedték. de a kiképzés működött

véreshurka majonézzel 2011.02.26. 11:23:41

kiegészítés: nem hajléktalan volt vagy kisgyerek, hanem rendes életerős felnőtt
persze 3 emberrel nem bírna el, hiába mondjuk hogy komoly riasztós és egyéb védelemre volna szükség :(

assasin 2011.02.26. 11:36:32

Hm...nálam, az ablakokon fólia (kb félóra betörni baseball ütővel is) és elég lármás lenne..plusz letépés elleni alu redőny a teraszon..csak teherautóval lehet leszakítani...de az nem fér be a kertbe, teraszra :) plusz riasztó, és kivonuló szolgálat..és acél ajtó körben csapolva...ide még senki nem jött be, és nem is fog:) ennyi..a biztonságra költeni kell, és annyira megnehezíteni a bejutást, hogy meg se próbálják.

fegyvervideoponthu 2011.02.26. 11:38:31

@véreshurka majonézzel: Aha. 80 eves nagyszulo kozelharcban. Esetleg kiengedem Terminatort a szekrenybol, mert az is sci-fi.

Muhahahaa

kuki123 2011.02.26. 11:40:29

"Se ujjlenyomat vétel, se DNS minta, de még egy kis orrszőr minta elemzés sem fért bele a hajnali műszakba.

A legmegdöbbentőbb mégis talán az a kérdés volt, hogy kire gyanakszunk. Egyértelműen egy betörőre, de én mondjam meg a nevét is? Akkor minek a rendőrség?"

Pintér 2 hét alatt rend lesz pribékjei

véreshurka majonézzel 2011.02.26. 11:45:54

@fegyvervideoponthu: figyelj rohadtul nem érdekel mit hiszel el. téged nem ott gyártottak és nem olyan anyagból, gondolom csak szarból :)

tudod régen a kormányzó idejében elég komoly képzések mentek azoknak akiket frontra sohasem küldtek. kedves nagyszülőm a ma kapható történelmi könyvekben is szerepel pár helyen. :D

véreshurka majonézzel 2011.02.26. 12:06:52

@fegyvervideoponthu: tényleg hagyjuk, mert nem méltó a hozzászólásod olyan ember életéhez aki a kommunistamentes országért jóval több mint egy évtizedet ült, a mostani tetteit pedig rendőrségi iratok, elfogás bizonyítják.

assasin 2011.02.26. 12:10:08

szerintem meg maradni kéne a témánál...és nem belemenni teljesen felesleges vitába, ki mit tett vagy nem tett az országért, vagy bármi másért...
egyébként ez magánügye nagyapádnak, és nem is biztos, hogy jót tett..csak tette amit jónak gondolt..aztán mostani világ úgy ítéli meg, hogy jó volt...ez semmit nem jelent, lehet 20 év múlva, ő lesz az elrettentő példa..ki tudja?

The_Genius 2011.02.26. 12:14:15

Szerintem se kell ebbe belemenni. Egy betörő elfogása azonban minden korban kiváló cselekedetnek, és a társadalom számára is hasznos eseménynek számít.
Ezért dicséretnek, nyilvános elismerésnek kellene járnia.
Nem pedig fikázásoknak, holmi majonézektől...

véreshurka majonézzel 2011.02.26. 12:21:09

@assasin: arról írtam, hogy jó kiképzés, önvédelmi technikák ismerete esetén nem fogsz leblokkolni egy betörőtől, a testi hátrányt pedig eszközökkel le tudod dolgozni. ha a példát megkérdőjelezik az annyira nem tetszik de nem is érint meg. a politikai része más kérdés, mindenki úgy ítéli meg ezt ahogy akarja. az biztos, hogy ma túl puhányak vagyunk általában. sajnos én is

véreshurka majonézzel 2011.02.26. 12:23:07

@The_Genius: te olvasni is tudsz vagy csak írni? :D hol fikáztam a saját rokonomat? hol fikázok én bárkit aki elfog vagy ártalmatlanít egy betörőt?

roadrunner 2011.02.26. 12:41:25

@lionking:
Aztan mennyi ido alatt er ki az a hires tavfelugyelet?
Es ha ket fele kellene menni egy idoben?

ben2 2011.02.26. 12:42:43

Pánik gomb helyett láncfűrész, aztán ha a betörő néhány végtaggal rövidebben távozik, garantáltan csökken a bűnismétlés esélye. :)

roadrunner 2011.02.26. 12:43:16

@emberavizben:
Ezert nem a biztositonak fizetunk hanem berakjuk azt a penzt egy elkulonitett bankszamlara.

roadrunner 2011.02.26. 12:49:07

@The_Genius:
Te paranoias vagy.
Akkor mar aram a kertbe.
Azert is annyit ulsz mint ha valakit agyonlosz.
(-:
Egyebkent ertem.

roadrunner 2011.02.26. 12:54:39

@Senkifia:
Valoban kepzett kutya volt akkor ,bar csak egy karvedot kellett volna felvenni.Mar ha lett volna,mivel a kepzett kutya oda tamad.
A masik kezben pedig barmi lehet.Mondjuk kes.
Aki akar ugyis bemegy egyebkent.

Egyebkent erdekes milyen sokan erosnek erzik magukat.
Ha bejon ,ki mar nem megy......
Aztan mi van akkor ha a betoro is ilyen erosnek erzi magat.
Soakan meg egy pofont sem kaptak eletukben.

Gesta Hungarorum Anonymous 2011.02.26. 13:03:34

Ez pár éve történt. A környékünkön egy házba bemásztak egy három méter magasban lévő kb. 40x40-es kisablakon (létra nélkül), máig nem értem, hogy bírták ezt az akrobata mutatványt megtenni. (üres fal, nincs kapaszkodó sem, és nem használtak semmi eszközt)

Kihívta az ismerősünk a rendőröket, kijöttek, se ujjlenyomat keresés, se semmi, azt mondták ma már a legbutább betörő is tudja a filmekből, hogy kesztyűt kell felvenni.

Azt mondták az egyetlen remény, hogy sorozatbetörő, és ha megfogják valahol, és az egyik ellopott cucc előkerül, akkor van esély..

Volt modern mozgásérzékelős riasztó, fémkeretes nyílászáró, minden lófüle. Azt mondták, ahogy van védelem, ugyanúgy van kikerülése is..

Az okozott kár: 5M HUF.

Tanulság? Kérdezték a rendőröket, mi a teendő egy ilyen ügyben? Azt mondták, sokféle betörő létezik, vannak akiket könnyen ellehet tántorítani, ha belefutsz egy erőszakos fickóba, aki lesz*rja, hogy te ott vagy, az pech.. Olyanok a betörők, mint a világunk..

Eszembe jutott egy hidegkúti eset is, erre emlékeztek?

www.zsaru.hu/modules.php?name=News&file=article&thold=-1&mode=flat&order=0&sid=520

Szörnyű emberek vannak.. :(

Lehet, hogy ez nem jó döntés, és jobb lapulni, mint szar a fűben, én biztos szembeszállnék egy erőszakos faszkalappal, akármekkora hegyomlás is, ha már vége van, legalább hagyjak rajta valami nyomot..

Hja, és mi a konklúzió? Civil járőrszolgálat alakult, és este félóránként tesznek egy kört a környéken..

bgp 2011.02.26. 13:08:22

@rosiegirl: nem is visznek semmilyen ujjlenyomat biztosító eszközt. Nincs rá pénz.

lionking 2011.02.26. 13:09:15

@roadrunner: Elég ostoba feltételezés, hogy egy -normális - ügyeleti kivonulószolgálatnak 1 azaz egy autója legyen..
Amúgy viszonylag titkos adatok, így nem fogok beszámolni én sem arról hogy az általam preferált ügyeletek hol és mennyi autóval... De abban biztos lehetsz hogy nem egy és nem is kettő.

Gesta Hungarorum Anonymous 2011.02.26. 13:13:00

Szerintem vannak normális rendőrök is, nem szabad általánosítani. Az adott körülményeikből kell kihozni a legjobbat, ezt is vegyétek figyelembe.. (ismert problémák)

Szóval respect az összes rendőrnek, aki mindemellett valóban szolgálja és védi a környezetet.. A legjobb érzés az volt, amikor bajba kerültem, és két olyan rendőrrel találkoztam, akik az általános sztereotípiával ellentétben azonnal segítettek.

A rendőrség imidzsét szerintem a hétköznapi rendőrök viselkedése határozza meg a számunkra. Ha ez javul, javul a mi hitünk is bennük.

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2011.02.26. 13:19:27

Rühellem a betörőket. Nagyon rossz lehet arra ébredni, hogy éppen megpróbálják kipakolni az otthonod. :\

roadrunner 2011.02.26. 13:24:09

@lionking:
Nos...
Ez nem a nemzetbiztonsag...istenem titkos...
Valos erdeklodes volt egyebkent.

Az egy auto valos tapasztalat ,es a kivonulasi idore is van tapasztalatom.
Elrontottam a kodot par eve egy cegnel ahol dolgoztam.
20 perc alatt ki is ertek 3 km-rol.
Szoval ha en egy nagy betoro lettem volna amit akartam volna azt elvittem volna.
Nyilvan nem fogok orakig szoszmotolni.

Merlegelni kell a riaszto teren.
Ha nagyon fertozott kornyek akkor talan.
Ha nem akkor kutya.
Pentz nem tartok otthon,ott a bank.
Tv,mikro,anyam tyukja 250 ezer mondjuk.....
Riaszto havi dija beszorozva 3 evvel.
Nem biztos hogy megeri.

roadrunner 2011.02.26. 13:27:27

@Gesta Hungarorum Anonymous:

Olyan a rendorseg amilyen a tarsadalom.
Ugyanis ok is onnan jottek.

lionking 2011.02.26. 13:32:56

@roadrunner: Lehet hogy nem az, én nem vagyok a szerződött partnerek által feljogosítva
ennyi
Semmi nbh-s ügy :)
Neked egy rossz tapasztalatod van.
Nekem meg ezres nagyságrendű jó. Melyikünk hitelesebb statisztikailag? :)
Ráadásul hozzá NEM értésed mi sem bizonyítja jobban, hogy olyanokat számolsz amik nemlétező problémák.
Az elmúlt 6-8 évben megváltoztak a szokások, a betörők 90%-a kp-t ékszert, nagy értékű porcelánt vagy kristályt visz, max még elöl hagyott mobil vagy laptop.
Tv, video, dvd? mikor 8e ft egy új? a fene fog marhulni vele.
Mikro? az már 9900-ért is van, a hightech meg 40 kiló azzal nehéz futni.
Viszont egy szétvert terasz vagy bejárati ajtó, annak a javítása, cseréje, a velejáró hercehurca...
Volt ügyfelem, akinek egyedileg kellett egy tolóajtót legyártani, úgy 2 hónapig egy székkel volt betámasztva a tolóajtó, akkor nyugodott meg, mikor kívülről kültéren érzékelőztük a házat. Ettől a szék még maradt... de legalább nyugodt volt. Ja és hideg is persze mert télen esett meg, és nem zárt az ajtó rendesen.

Murderface 2011.02.26. 13:33:26

Otthon van egy flakon gázspray, ha valaki olyan jön be, akit nem szeretnék, lefújom, aztán addig rúgom, amíg mozog.
Rendőrre csak a begyűjtést bízom :)
Életemben kétszer lett volna szükségem a zsandárokra, ebből egyszer 30 perc alatt értek ki a gyalog 5 percre lévő kapitányságról, egyszer meg éjjel megzsebmetszettek, akkor a kapus be se engedett a rendőrkapitányságra feljelentést tenni. Nekem meg nincs kedvem kockáztatni, hogy "hátha most szerencsém lesz és kijönnek időben", amikor pl. egy ismeretlen faszon pajszerral a kezében mászkál a lakásomban.

agi02 2011.02.26. 13:34:59

Hozzánk betörtek kutya mellett. Van-volt gyanúsítottam, előtte nálam dolgozott a ház felújításán, ismerte a kutyákat. Pontosabban azt hitte, hogy ismeri, mert azért a nyomokból jól látszott, hogy komolyan harcoltak. (szétdobált esernyők, kövek, a kisebbik kutya fején jókora pukli).
Pár elől lévő műszaki cikkel távozott az illető, azt térítette a biztosító.
Az összes szomszéd nyugdíjas, otthon van napközben, azt is észreveszik ha új dísztárgyat teszel a kandallóra annyit kukkolnak, de persze ebből senki nem vett észre semmit.
A betörés délelőtt zajlott a helyszínelő este 8-ra ért oda.

Szerintem ha valahova nagyon be akarnak menni akkor hiába kutya, riasztó bármi úgyis bemennek, de az alkalmi fosztogatók ellen a kutya és a riasztó is hatásos lehet.

Gesta Hungarorum Anonymous 2011.02.26. 13:46:46

roadrunner: egyetértek.

Mégsem mindegy, hogy azt látod, hogy kijön a rendőr, és magasról lesz*rja, hogy betörtek (hiába lát naponta 20x ilyet, amitől megértem, hogy évek alatt megcsömörlik, és szkeptikus lesz..) vagy empatikusan áll hozzád, és pozitív a hozzáállása..

Néha pár emberi szó vagy gesztus többet jelent, mint bármilyen jogi baszakodás..

Szerintem folyamatosan empátiára és kríziskommunikációra kellene tréningelni őket, és pl. ha kiírhatnák magukból amit látnak (rendőrségi blog?) az is biztos segítene nekik megszabadulni a terheiktől... mi meg megérthetnénk min mennek át a rendőreink, mire találkozunk velük.. Hm, egyszóval azért ez kemény meló lehet naponta ezt csinálni. De ez már offtopic:)
süti beállítások módosítása