Ember a vízben

Történetek emberekről, akik mindannyian érdemesek arra, hogy megmentsük őket. A blogot az élet írja, de csak rajtunk múlik, hogy eljutunk-e a happy endig. Küldd el te is a saját történetedet, hogy segíthessünk! emberavizben@gmail.com

Partnerünk


Segítsd Te is Őket!


Facebook Box

Írd meg a történeted!

Friss hozzászólások

Címkék

Csalók játszóterévé vált a Facebook

2011.08.05. 08:28 emberavizben

Ritkán képzelem magam tényfeltáró újságírónak, de néha szembesülnünk kell a valósággal.
Az elmúlt hónapokban magasztos céllal indított Facebook játékainak tapasztalatai alapján ki kell jelentenünk, hogy csalókkal és megélhetési játékosokkal nagyon nehéz versenyezni.

A megélhetési játékosok jó része nem merészkedett eddig a komolyabb játékok közelébe,  megelégedtek a kisebb ajándékokkal kecsegtető like kampányokkal. Sajnos azonban ma már a legnagyobb hagyományokkal rendelkező karitatív célú, civil szervezeteknek hirdetett akciókra is lecsapnak. A sikerük pedig csak azon múlik mennyire szemfülesek a szervezők, illetve mennyire van jól felépítve a játék.

Nézzünk egy átlagos Facebook kampányt, amelyben tegyük fel egy mobiltelefon a nyeremény, átlagos ügymenet, néhány kamu accounttal duplázza esélyeit az amatőr cheater, ez egyáltalán nem gáz, nagy a család elférne egy menő készülék. Kisorsolják nyer, vagy nem. OK. A profi már itt is komolyan készül a játékra, kicsit növeli a tétet, a kamu accountok tucatjait készíti és így persze iszonyúan megnő az esélye a többiekkel szemben. Matematikai valószínűséggel számolva is többször nyer, mint nem… majd nyereményét egyszerűen értékesíti vagy feléli. Ez tutin gáz, hiszen a játékok szervezőinek eszébe sem jut, hogy lehet ezt iparszerűen is működtetni.

Egy jellegzetes Facebook cheater oldala kiválóan mutatja, hogy kivel is állunk szemben.

A csalók azonban itt nem állnak meg. Mostanában komolyabb célokat is kitűztek. A legnagyobb cégek játékait rontók akár milliós nyereménnyel is távozhatnak a nap végén, ha nem figyelünk oda rájuk. Ma már nem tabu néhány ezer szavazatot is becsalni egy játékba, ha maga a játékszabály megengedi azt, vagy bénán van elkészítve az alkalmazás. A megélhetési csalók legjobb lehetősége általában pont az alkalmazás hiányossága. Elég egy jól szerkesztett körlevél és egy ügyesen megírt link és úgy adtunk a csalónak szavazatot, hogy észre sem vettük. Igen, egészen furcsa, hogy az etikus hacker iskolában látott böngésző eltérítő csalások megjelennek a legnépszerűbb Facebook játékokban. Sokszor maga a link a szavazat, így elég rákattintanunk az érdekesnek ígérkező üzenetre. Persze nem arról beszélek, amikor barátaink borzolják idegeink alkalmazás engedélyező játékokkal, az Ember a Vízben is tett ilyet az elmúlt hónapokban. Ez rendben van, mi is szerettünk volna nyerni, és azt tapasztaltuk, hogy ez egyre nehezebb, mivel egyre többen ezeket a játékokat vélik a kiútnak szorult helyzetükből.

S a játékok is egyre vonzóbbak … És persze az emberek, civilek becsületesek és csalók egyaránt belevágnak a nagy kalandba. Sajnos mostanában sokszor a cél szentesíti az eszközt jeligével mindenki nyerni akar. A játék végén pedig ott a rideg valóság, a sok felháborodott játékos és a kérdés, hogy ki is nyert és hogyan.

Vannak persze megoldások, jó példa is bőven, ahol a játékosokra odafigyelve kiszűrik a csalókat. A játék működésébe és szabályzatába gondosan beépített fékek vannak. Ilyen szempontból nagyszerű a Vodafone Főállású Angyal játéka, több körös szűrés, csak egyszer lehet szavazni, nem csak a közönségszavazásban nyertesek nyernek, s a legvégén egy bizottság dönt az egy évig járó támogatásról. Ez teljesen rendben van. A csalók kihullanak, a megélhetési csalók többsége esélytelen, de nem mindenki ennyire körültekintő.

A legújabb tapasztalataink szerint azonban akár egy millióval is gazdagodhat egy éppen most folyó játékban az a szorgos megélhetési játékos, aki elegendő szavazatot szerez a játék döntőjében. Miről is van szó? Egy ismert bank vonzó játékában csalók garázdálkodnak, s a döntő előtt úgy látszik, hogy ha többi játékos nem lenne az eszénél bizony könnyen nyerhetnének is. Lássuk, hogy is nyerhetne játékosunk a banktól 1 milliót adómentesen? Nevezz az ötleteddel a játékban, válaszd ki a kategóriát, amelyben elindulsz.

Első probléma, melyik kategóriában nevezzen szegény csalók? Esélynövelés céljából mindkettőben? Próba, szerencse, és igen emberünk mindkét kategóriában a versenyben, mivel a szabályok nem zárják ki, hogy egyszerre két pályázata nem lehet. (csak apró megjegyzés a pofátlanabb csalók ilyenkor mindkét kategóriában ugyanazzal az ötlettel indulnak, a kevésbé pofátlan veszi magának a fáradtságot és kitalál két különbözőt!)    


Az hogy naponta lehet szavazni, - gáz, hiszen még a becsületeseket is arra kényszeríti, hogy naponta cseszegessék barátaikat – emberünknek maga az álom terep. Ő pont ebben jó. Naponta spamel és bizony sokan kattintanak leveleire, személyes üzenetire ismeretlenül.

Itt jön a vég kezdete… Mindkét kategóriában győzni akar – ez a legnagyobb butaság amit tehet, hiszen sunyiban akár el is vihetné ez egyik millát anélkül, hogy bárkinek feltűnne. A szervezők oldalán közben már parázs vita dúl, hogy ki lehet X.Y. aki 120 barátjától napi 320 szavazatot kap. Ha valaki mindkét kategóriában az első 10-ben üdül egy ilyen csalással, egyáltalán mit lehet ellene tenni.

Az a legrosszabb, hogy a csalók másoknak is ötleteket adnak, és így az élelmes Facebook vagányok közül több is rászabadulhat egy játékra. Persze történhetnek csodák is, de kevéssé valószínű, hogy valaki két nap alatt üstökösként jut a döntőbe egy olyan ötlettel, ami egyáltalán nem kézzel fogható. Miközben kedvesen kinyújtja a középső ujját a szervezők és a játékosok felé. Ez sajnos elképesztő módon devalválja a játékot és beavatkozás nélkül pillantok alatt elégedetlen, lázongó játékosokat eredményez.

Közeleg a döntő napja és mai állás szerint még könnyen lehetséges, hogy csalók viszik el a bankot, olyanok elől, akik becsületesen játszottak mindössze azért mert senkinek nem egyértelmű, hogy vannak már olyanok, akik a Facebookon szerzik meg a megkívánt nyereményeket. Elrontva mások játékát, esélyeit, lenyúlva ingyen mozijegyet, wellness hétvégét és most már akár egy milliót is.

Csalók persze kiszűrhetők, oldaluk elárulja őket, láthatóan az elmúlt években is ezt csinálták, gyaníthatóan igen sikeresen manipulálva több száz játékot, ahol talán magunk is elindultunk naivan reménykedve, hogy nyerhetünk.     

39 komment · 1 trackback

Címkék: közösség facebook csalás gondolatébresztő vízben

A bejegyzés trackback címe:

https://emberavizben.blog.hu/api/trackback/id/tr143127226

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van-e Jakab Andor? 2011.08.05. 20:24:16

Nagy vihart kavart az elmúlt napokban Jakab Andor és az ő cikke, amelyben leírja miért nem ad nekünk munkát. Néhány pontatlanságtól, vagy hiányosságtól eltekintve valóban remek cikk volt, hiszen valami olyan dolgot írt le, amire ezidáig nem volt példa ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ave 2011.08.05. 16:51:31

Kamu uzer kamu szemelyivel megy be atvenni az ajandekat, vagy hogy? :)

Rigghead 2011.08.05. 17:01:24

mindíg is kicsit fogyatékosnak kellett lenni ahhoz, h az ember napi 10 percnél többet töltsön mellette, nyilván aki a napját eltölti rajta, az a legalja...

Piréz Vitéz 2011.08.05. 17:15:40

És akkor most fel kéne háborodni, hogy pórul járnak azok a cégek, akik amúgy jajdemilyen jóhiszeműen akarják telespammelni a hülye játékaikkal az egész oldalt?

Thrasher 2011.08.05. 17:17:21

ez tuti, hogy csak azért került ki az indexre, mert valaki meglátta a címben a Facebook szót, és automatikusan kirakta, mondván mindegy, mennyire szar, úgyis megnézik.

musi 2011.08.05. 17:26:38

Ebben az a nagyon nagyon durva, hogy ezeknek az embereknek nem jut el az agyáig, hogy ugyanannyi munkával, befektetéssel, ugyanannyi idő alatt azt a pénzt megkereshette volna "normális" munkával (akár csak elmegy takarítani napi 2 órát) De nem! Nem fogják fel, hogy ingyen dolgoztatja őket valaki... Mert miről szól egy ilyen nyereményjáték? Gyere dolgozz nekem INGYEN, reklámozd a cégem, szolgáltatásom, és ha jól nyomod, akkor TALÁN te kapod meg a nyereményt. De jó eséllyel nem te kapod - hiszen ha több ezer ember "dolgozik", reklámozza a nyereményjátékot (és ezáltal a céget), abból csak 1 kap a végén valamit.

hacsu 2011.08.05. 17:27:16

@musi: ezt lájkolnám. :)

hacsu 2011.08.05. 17:28:12

@Thrasher: de ezt méginkább. :)))

penelope garcia 2011.08.05. 17:46:53

Én ezt valójában nem is értem.
Valódi emberek akarnak valódi nyereményeket, nem?
Vagy a Hluszvischjág Móriczka névre regisztrált Kovács Béla megkapja, amit a kamurege nyert?
Vagy most nem is erről beszélsz?
De akkor miről?
Nem ért. :(

Rejsztág 2011.08.05. 18:49:50

Mi ezzel a baj? 750 millió idiótát összegyűjtött egy karámba a faszbúk, természetes, hogy aki tudja, megpróbálja levenni őket. Amikor meg majd emiatt kipukkan a faszbúklufi, akkor majd lesz másik helyette, és kezdődik az egész előlről.

Deszkás 2011.08.05. 18:51:48

De van már ennek a fordítottja is. Kedves "user" írt egy alkalmazást, amivel összeszedi a személyes adatokat. Aztán ki tudja, mit tesz vele.

RCH 2011.08.05. 19:00:13

Én mázlista vagyok: teljesen fair körülmények között nyertem egy értékes mobilt az egyik szolgáltató játékán :-)

Beathryche 2011.08.05. 19:20:54

Legutóbb szegediként a Szegedi Szabadtéri egy előadására próbáltam jegyet nyerni, félig a faszbúkon keresztül. Ott hirdették meg a játékot, e-mailben kellett elküldeni a megfejtést. Az eredményhirdetés előtt, többen hozzászóltunk a bejegyzéshez. Kihirdették a győztest, 10 perc múlva kaptam egy privát levelet a csajszitól, hogy szívesen eladná nekem a jegyeket :DDDD Mivel csak nagyon alpári stílusban tudtam volna neki válaszolni, ezért nem tettem :)

Ellenben, pozitív példa a tisztességes nyerésre: az egyik online kutyatáp futár olyan akciót csinált egy hónapja, hogy ha x-ezer Ft felett vásárolsz, akkor részt veszel a sorsoláson. Nyertem egy Nintendo Wii-t, pedig istenbizony nem játszottam kamuregekkel és rendeltem meg 20x a tápot.

Margit bácsi 2011.08.05. 19:37:35

@Beathryche: "online kutyatáp futár" :D

ennél van faszább piaci rés is, a mobil kutyakrematórium. :D

amúgy a faszbúknak az a sűrűn elhallgatott, eltitkolt tulajdonsága a kedvencem, hogy nem tudod törölni a regisztrációdat. egyirányú infóáramlás, adatgyűjtés, tök legálisan.

Thrasher 2011.08.05. 19:56:36

@Beathryche:
nem vagyok benne biztos, hogy az egyik mivel tisztességesebb a másiknál.

Shy (just shy!) 2011.08.05. 20:07:45

@Beathryche: Nem emlékszel a csaj nevére?

mr.joshua 2011.08.05. 20:16:39

@Margit bácsi: Lehet törölni a profilodat.

Tomivagyok · http://www.genital-herpes-relief.org 2011.08.05. 20:17:47

@penelope garcia: Van egy valós személy, mondjuk Papp Gábor. Benevez egy játékba, majd létrehoz magának 15 kamu usert. a kamu usereket csak szavazásra használja.. minden nap szavaz saját magára, azaz Papp GÁborra a játékban. majd ha ő nyer, fogja magát Papp Gábor, és elmegy a nyereményéért.
röviden:)

2011.08.05. 20:17:49

@Margit bácsi: a faszbúkról akkor törölheted magadat, amikor az IQ-d ezt megengedi.
Ha nem tudsz szöveget értelmezni, számítógépet kezelni, akkor maradnod kellett volna mondjuk a myvipen vagy az iwiwen.

A faszbúkos játékokon résztvenni hajlandó emberek pedig egy külön állatfaj - és jó, hogy vannak, mert a sok-sok vírusos link miatt, sok-sok beteg számítógépet hoznak a lúzer júzerek. Az állatorvosok is a hülye tulajdonosokból élnek...

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2011.08.05. 21:22:03

Ez a poszt tulajdonképpen miről szól? :o

Deszkás 2011.08.05. 21:27:04

@RCH: én szendvicssütőt nyertem. ;) De ott nem like gyűjtés volt és nem szavazás, stb. Rendesen játszani kellett ügyességi játékot, és a kapott pontok alapján nyertem.

kampfkoloss 2011.08.05. 21:54:58

Az, hogy sikerül sokszor regisztrálnia, még nem jelenti azt, hogy nem szűrik ki utána az adatbázisból. Pl.: ha látom hogy valaki 24x regisztrál 1 ip címről fél órán belül, akkor azt biztos kitörölöm. Benne van az apróbetűs részben.

Shy (just shy!) 2011.08.05. 22:10:58

@joeramirez: szerintem arról, hogy mennyien csalnak Facebookon.

KenSentMe 2011.08.05. 22:12:58

"Amíg van lószar, addig van veréb is."

Ülő Birka nagyfőnök 2011.08.05. 22:28:23

Nahát!

Vannak valódi akciók a Facebookon? Én eddig azt hittem, hogy az összes kamu!

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.08.05. 22:28:25

Csak az a kerdes, hogy a kamu regisztracioval hogyan tudja a nyertes csalo igazolni magat?

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.08.05. 22:46:47

Azért megnézem én azt, hogy az egy millát hozzávágják valakihez csak úgy puszira, még ha egycsillióan is szavaztak rá. A BB szeretné a nagy jóságát viszontlátni sok sok kis Sponsored by BB matrica/réztábla stb formájában, ami szerintem tök elfogadható. Szóval ha nem a főnök titkárnőjére van kiírva a buli, akkor van rá sansz, hogy jó kezekbe kerül.

RuinDone · http://newworldchaos.blog.hu 2011.08.05. 23:26:37

nem értem a sirámokat, ha az a játék célja, hogy gyűjts szavazatokat akkor mit számít honnan jöttek
valaki 15 névről szavaz, addig se baszogat engem
mintha 100 méteren az lenne a szabály, hogy legyél fehér. aztán meg jön a sírás, hogy a négerek gyorsabban futnak
ezek a szemét informatikusok már csak ilyenek, felhasználják a tudásukat a boldogulásukhoz, aki ezen kiakad annak javaslom a valovilagot

bbandi 2011.08.05. 23:49:05

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: A valódi accountjával nevez a játékra, 15 másikkal meg szavaz magára.

viktor134 2011.08.06. 01:26:37

faszért nem lehet megnevezni vagy otthagyni egy linket a trógerra?

én is tudok ilyet írni:
van valaki a ki nagy geci és csúnyát tett.

egy mondat, és ugynennyi a lényege, mint enne ka cikknek. :)

Beathryche 2011.08.06. 07:08:00

@Margit bácsi:

Hé, hé :) A kisállat krematórium tényleg durva. Unokatesómék megörültek néhány éve, hogy lángosos költözött az utcába. Nem :DD
Kutyatáp futár? Havi 15-18 kiló kaját megeszik a szőrös. Kocsink nincs. Vicces ilyen zsákot tömegközlekedtetni. A másik verzió, hogy kuncsorgunk valakitől, hogy autóval dobjanak már el minket. Így ingyen kihozzák, a futár fel is hozza éééés, még olcsóbb is, mint a kiskerekben.

Beathryche 2011.08.06. 07:08:47

@Shy az eredeti: De emlékszek.

G.G. a monogrammja.

BKV reszelő 2011.08.06. 12:34:32

@Rigghead: A mindig hosszú í-vel írásához is fogyatékosnak kell lenni, de aki a hogy szót h-nak rövidíti, az a legalja.

CSACSI · http://rajottem.blog.hu 2011.08.06. 13:58:31

hogyaszondja: "megbaszom a büdös kurva anyámat!"

Isaac Clarke 2011.08.06. 14:51:49

köszi az ötletet, már gyártom az accountokat, időm sok, remélem kurva sok pénzt és értéket szerzek majd :D:D:D:D:D

halál megdöglessz kinyírunk ® · http://href.hu/x/73ug 2011.08.06. 20:45:25

@mr.joshua: mire rányomtam a küldésre már én is láttam, hogy feljebb kellett volna címezni :D

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2011.08.22. 22:54:39

Az érintett facebookos játékról apró írást belinkelnék, ha nem harap meg érte a blog gazda. Elsősorban, hogy egy tisztességes pályázó szemszögéből is látható legyen. Másodszor pedig mert én le mertem írni pár nevet is :)

www.kalandmester.com/content.php/109-Nyertesek-es-Gyoztesek
süti beállítások módosítása